Last news in Fakti

11 Юни, 2022 13:30 8 272 17

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ : Наблягайте на черешите докато ги има, те са отлични в борбата срещу излишните килограми

  • д-р йорданка господинова-
  • диета-
  • череши-
  • маймунска шарка-
  • въглехидрати-
  • млечни продукти-
  • килограми-
  • ковид-19-
  • имунна система-
  • подсилване-
  • хранене

При маймунска шарка премахнете всички млечни продукти в острия стадий - сирена, мляко, сладолед, също така цитросови, кафе и шоколад, до края на заболяването не консумирайте пикантните храни, пържено, сол,месо и ядки

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ : Наблягайте на черешите докато ги има, те са отлични в борбата срещу излишните килограми - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, лятото дойде с него идват и типичните стомашно чревни разтройства. Как да се предпазим? Какво да съблюдаваме за да ги избегнем? Ако вече сме жертви – какво да процедираме?

- Чревните заразни болести - дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена.

Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда - вода, почва, хранителни продукти.

Тези заболявания протичат с голямо разнообразие на клиничната картина, но най - характерните оплаквания са: чревното разстройство, повръщането и високата температура. При хепатит тип А, след тези общи симптоми се наблюдава: потъмняване на урината (цвят на тъмна бира), избледняване на изпражненията, пожълтяване на кожата и видимите лигавици.

Лекото начало бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да доведе до по - късни усложнения, както и до разпространение на заразата. Източник на заразата са хората - болни и заразоносители, а за салмонелозите - и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината.

Чревните заразни инфекции (дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др.) не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето. Чревните заразни заболявания (инфекциозните диарии) най-често се причиняват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията, както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда - замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти - чрез които попада в човека (фекално-орален механизъм на предаване).

Стомашно- чревните инфекции възникват най-често след:
- контакт със здрави заразоносители;консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;

- пиене на вода от съмнителни водоизточници;

- консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонелозите);

- консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на годност;

- консумация на не добре измити плодове и зеленчуци.

Как може да се предпазим

- Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни;

- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;

- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;

- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца);

- Да не се допуска размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;

- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;

- Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

- Да не се употребяват консерви с “бомбаж” и храни с изтекъл срок на годност.

- Началото на лятото бележи сезонът на черешите. Те, черешите наш враг ли са или приятел?

- Черешите освен много вкусен са и изключително полезен плод. Макар да са богат извор на витамини, все пак черешите съдържат по-малко количество витамин С от ягодите, но наличието на антиоксиданти и други полезни вещества, ги превръща в изключително здравословен плод.Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при ф ромиалгия. Черешите подпомагат човешкия организъм в производството на мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции.

Черешите имат здравословна страна, която предлага редица ползи за здравето: подобряват храносмилането, работата на стомаха, червата и панкреаса, като по този начин стимулират храносмилането и засилват метаболизма.

Черешите са диуретик, който облекчава дейността на сърцето и активира черния дроб и бъбреците. Червеният плод намалява риска от развитие на ракови заболявания. В костилките на черешите се съдържа малко количество амигдалин, наричан още витамин B17 или леатрил, за който се смята, че влияе положително върху намаляването размера на туморните образувания и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака.Чай от дръжките на череши подпомага разрушаването на камъни в бъбреците. Черешите благоприятстват здравето на костите. Черешите се смятат за изключително богат източник на химичния елемент бор, който в комбинация с калция и магнезия въздейства изключително благоприятно на здравето на костите.

Плодът е добър помощник в борбата срещу излишните килограми

Черешите съдържат малко калории, нямат мазнини, но имат висока концентрация на вода. Изследванията доказват, че увеличеният прием на вода повишава енергията и ускорява метаболизма на организма. Много хора използват засилената консумация на плодове, богати на вода, каквито са черешите, за отслабване. В сравнение с повечето плодове черешите имат много калий и малко натрий, което възпрепятства задържането на течности в организма.

- На кои плодове да се концентрираме и в какви количества?

- Лятото е сезон, който ни предоставя изключително богатство от плодове. Всеки един плод има своята стойност и ценни качества.

Ягоди, череши, боровинки, малини, праскови, кайсии, диня, пъпеш.

В горещите летни дни едно смути от свежи плодове е прекрасно решение. Но консумирайки плодове, нека не забравяме, че те съдържат голямо количество въглехидрати. Ето защо приемът им трябва да е в баланс с останалите макронутриенти.

- Казват, че е вредно да се консумират плодове вечер. Това истина ли е или мит?

- Плодовете съдържат въглехидрати.

1. Въглехидратите имат свойството да задържат течностите в организма. Ако сутрин се оплаквате от отоци, обърнете внимание на вечерята.

2. Въглехидратите ни дават енергия, която не може да се изразходва до края на деня. Ако за дълъг период от време консумирате именно въглехидрати за вечеря, ще забележите, че кантарът показва покачване на телесното тегло.

3. През нощта отслабването е по-интензивно, тъй като процесите на топене на мазнини в този период са най-активни. В часовия отрязък 23:00 до 01:00 ч. се синтезира хормонът соматотропин, който непосредствено влияе върху процесите на топене на мазнини. Продуктите, които повишават инсулина, блокират изработването на „хормона на отслабването“.

Ако ви се яде нещо вечерно време, откажете се от опции, като храни с висок инсулинов индекс. Ниският инсулин вечер е задължително условие за синтезирането на соматотропина.

Не е препоръчително вечер да се консумира въглехидрати

- Какво трябва да ограничим през летния сезон и на какво да наблегнем?

- Независимо от сезона храненето ни трябва да е балансирано.

И да бъде част от наш начин на живот. Хранителният ни режим трябва да ни кара да се чувстваме добре- да не качваме тегло, да не влошава здравословното ни състояние, да имаме тонус и жизненост.

Какъв е смисъла да правим екстремни начинания, които ще продължат седмица, две, а после ще се върнем към порочните ни практики, които ни карат да страдаме.

- А сега да минем към най-наболялата тема всеки сезон. Диетите преди сезона, в който всички се стремят рязко да изглеждат добре. Кои са грешките, които допускаме, когато започнем поредната диета?

- Малките крачки водят до постигането на големите цели. И това се отнася за всеки аспект в живота ни. Отслабването е просто още едно начинание в живота и това твърдение важи с пълна сила и за него.

Ако искаме да свалим 10, 15, 20 или дори повече килограми, мисълта за крайната цел сигурно ни се струва толкова далечна, трудна и дори недостижима. И ако искаме да го направим само за месец, това действително не е реалистично очакване. Но ако човек разбие тази цел на малки стъпки, които са по-лесно преодолими, и психологически, и физически – примерно разделя 10-те кг., които иска да свали на части. По 1-2 килограма на седмица, което е абсолютно постижимо и реалистично и мисълта да свали 1 кг. тази седмица вече не изглежда толкова невероятна, нали? Сега е моментът да предприемем и останалите „малки крачки“, за да се постигне тази цел – например да се пие повече вода и да увеличим приема на пресни зеленчуци, за сметка на въглехидратите. И ако човек спазва тези „малки крачки“ до края на седмицата най-вероятно ще е постигнал целта: 1-2 кг. по-малко.

Следващата седмица може и да не свали 2 кг., но това също е добре! И не трябва да се демотивира. Щом не е качил, а задържаш постигнатото, това също е постижение, което трябва да го радва!

Това, което се опитвам да кажа е да не се отчайваме, депресираме и демотивираме, фиксирайки се на крайната цел да свалим излишните 10-20 кг. и да се отказваме, само защото целта ни се струва толкова далеч. А да вземем решението да направим първата малка крачка, после още една малка крачка… после още една. И тези крачки ще ни отведат до крайната цел. Не се тревожете за голямата цел, а се фокусирайте върху малките крачки!

- Много хора искат бързо, в кратък срок да влязат във форма. До какво води това? Какви може да са последствията?

- Бързото и екстремно сваляне на килограми е грешен подход. Обикновено едни излишни килограми са последица на дълго и продължително нездравословно хранене, преяждане, приемане на вредни храни. Т.е в този нездравословен вид човекът е “инвестирал” години грешни решения и постъпки. Как тогава този дълъг и грешно извървян път да се оправи за няколко дни и седмици?! Този неистов стремеж към бързи решения води до основни грешки:

  • драстично гладуване- което освен всички други вредни ефекти води до забавяне на метаболизма
  • изключване на цели групи макронутриенти от храната си- винаги резултатът е трупане на нови килограми
  • драстични физически натоварвания, които, ако нямаме подготовка и план за реализиране, могат да доведат до тежки последици. Ето защо човек трябва да планира пътя към мечтаната цел. Да го направи с разум, с добра мотивация и с желание желаният резултат да остане траен.

- Кои са рисковете от прилагането на някои популярни диети?

Те са различни при различните драстични диети:

Гладуване

Драстичното намаляване на дневния прием на калории логично води до отслабване, но може да доведе със себе си и загуба на мускулна маса и да причини сериозни рискове за здравето. Най – безобидната проява на страничните ефекти от вредните диети, е бързо завръщане на изгубените килограми.

Бързото и драстично намаляване на калориите (гладуването) провокира тялото да влезе в защитен режим на работа. Поради липсата на достатъчно енергия, която трябва да се набави чрез храна, организмът забавя жизнените си процеси, включително и метаболизма. Това е причина за по-голямо натрупване на мазнини в организма, което от своя страна увеличава риска от така наречения метаболитен синдром и диабет тип 2.

Диети с високо съдържание на протеини

Високопротеиновите диети, са популярни методи за отслабване без глад. Те обаче могат да донесат повече рискове, отколкото ползи за здравето. Това се дължи на голямото количество погълнати протеини. Аминокиселините, до които се разграждат протеините, отделят азот. Големите количества отделен азот в организма се свързва с течностите и водата в тялото, като по този начин ви поставя в риск от дехидратация.

Кетогенна диета

При кетогенната диета въглехидратите са силно рестриктирани. Акцентът в тази диета е върху протеините и мазнините. Когато намалите драстично въглехидратите в храненето, това може да ограничи значително и приема на вода, тъй като освен изпитите чаши, вода се приема и чрез плодовете и зеленчуците. При силно ограничен прием на плодове и зеленчуци нивото на течностите в тялото може да спадне, особено в лятната жега. Ето защо преди да пристъпим към някоя диета, трябва да се консултираме със специалистил Преди това да направим задълбочени медицински изследвания. Нека не забравяме, че няма универсална диета. Диетата трябва да е индивидуална, съобразена с нашето здраве и начин на живот. И да ни бъде приятно да я спазваме.

- Как се комбинират диетите с летните заболявания, вируси, летните ангини, стомашни разстройства и т.н? Какво трябва да се направи в случай, че сме започнали диета или просто хранителен режив и ни сполети някое от гореизброените неразположения?

- Самите летни заболявания изискват специален хранителен режим.На първо място да предотваратим обезводняването.

Да осигурим нужният покой на стомашно чревния тракт. В случай, че имаме разстройство препоръчвам поне 6 часа да бъдем само на чай. Ако сме на режим да съобразим че месото, млечните продукти, плодовете могат да задълбочат оплакванията и да доведат до сериозни усложнения. По лека храна- сухар с чай, бульон, препечена ябълка, варен ориз, задушени моркови.И задължително консултация с лекар.

- Д-р Господинова, ковид-19 не си е отишйл, факт. Намалял е, но го има. Какво ще посъветвате хората , как да подсилят имунната си система и да не се отпускат?

- Да се хранят балансирано. Да не изключват основните макронутриенти от храната си. Да приемат зеленчуци, плодове, билкови чайове.

- Сега излезе нова световна мода „маймунска шарка“. Колко е опасна този вид шарка за органите на човека, какви са последствията и какви храни не трябва категорично да се консумират в случай на заразяване? Знам, че има такива противопоказани храни при това заболяване.

- Маймунската шарка е вирусно заболяване, което следва логиката и времевия път на вирусните инфекции.

В острия период могат да се ограничат следните храни:

Млечни продукти

Всички млечни продукти трябва да се ограничат в острия стадий, като сирена, всички видове мляко, сладолед и т. н. Това се налага, защото консумацията им може да направи кожата по-мазна.

Пикантни и пържени храни и меса

Те са пълни с консерванти, твърде много мазнини и алергени, което може само да влоши състоянието, тъй като увеличават възпалението, освен това имат ниска хранителна стойност, а болният човек трябва да подсили максимално защитните функции на организма.

Солени храни

Ядки

Ядки като орехи, фъстъци дори някои черупкови плодове са богати на аминокиселина, наречена аргинин. Нейната консумация може да утежни състоянието на болния и да забави оздравителния процес.

Цитрусови плодове

Добре е да се избягва консумацията на портокали, лимони, мандарини и грейпфрути. Това може да засили сърбежите по кожата или да усили дискомфорта в устната кухина, ако болният има там лезии.

Кафе и шоколад

Трябва да се избягва консумацията на кафе, шоколад и храни съдържащи какао. Това допълнително ще раздразни кожните лезии и ще повиши неразположението.

- Какво ще посъветвате дамите и господата, които ни четат в този момент – как да се храним това лято?

- Балансирано, с приятни, ненатоварващи храни . Без прекаляване с вредни, изкушаващи храни

- Водата! Вие винаги много държите на водата целогодишно, но особено през летния период. Защо сте такъв фен на водата?

Водата е изключително полезна. Аз препоръчвам да се пият поне 2.500мл на ден

Ползите от приема на вода са много. Ускорява метаболизма. Повишава настроението и нивата на енергия

Борба със стреса

  • дехидратацията допринася за повишаване нивата на стреса.
  • Подобрява физическата активност
  • Подобрява здравето и красотата на кожата
  • Подобрява храносмилането
  • допринася за здравето на бъбреците

- И в края на нашето интервю – вашите класически ТРИ думи за финал!

- Нека и през лятото да бъдем информирани, мотивирани и постоянни в пътя ни към нашето здраве. И да бъдем щастливи!

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    докторе, кажи каква отрова съдържа костилката на черешата че компот от череши над една година е вече отровен компот?

    аз мога да ти кажа ама така на готово няма ти го кажа

    та с костилките по внимателно на черешите !

    да не осиротее сайта от троловеее

    Коментиран от #9

  • 2 ТРАНСПЛАНТИРАН

    7 0 Отговор
    на мен Докторите ми казаха червени работи да не ям, особенно с костилка даже и маслини .
  • 3 От де череши?

    9 1 Отговор
    Те за втора година "партньорите" забраняват на противогадните установки да си изпълнят работата. Справка Янко Янков, шеф на такава, Попово. Разоряват хората, за да сме в продоволствена зависимост. Праеди пландемията избиха животните на хората. Сега пак са замислили поредната гадост. Даже и не се стреят много да се прикриват.

    Коментиран от #4

  • 4 Ще плющим

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "От де череши?":

    диетичните торти на буля Кирчувца. Полезни били.

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Милф

    7 3 Отговор
    Яка докторица е тя. Искам диета ама на ухо да ми я прошепне...

    Коментиран от #10

  • 6 ОК Докторке...!

    9 0 Отговор
    Да наблягаме на черешите,ама колко да наблягаме,че при превишение дозата,има яко тичане до...тоалетната...😆😉😝🤣...!
  • 7 Да де,именно...!

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ще плющим":

    А отгоре на тортата е...- Черешката на тортата...!
  • 8 Механик

    13 0 Отговор
    Мдаааа, черешите наиситна помагат срещу трупането на килограми, ама по друг начин. Цената им е такава, че ако минеш предимно на череши, няма да останат парички за друго.
  • 9 Механик

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Всикчи костилкови полодове съдържат една и съща отрова в костилките си. Казва се калиев цианид и е много опасна отрова, но тя е в такива малки количества, че по-скоро ще се просереш, преди да се отровиш.
  • 10 А не искаш ли...

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Милф":

    ...и да свършиш върху очилата и...?!
  • 11 Ужас, какви са тези "доктори"?

    9 0 Отговор
    От черешата не само няма да отслабнеш ами напротив, ще качиш 20 килограма. Там има само захар.
  • 12 ИМИТАЦИЯ НА МАЙСКИ БРЪМБАР

    3 0 Отговор
    я знам три начина къ се отслабва , е те така значи РАБОТА ГЛАД И КЕЦ ,инак преядеш ли с тия череши , мое само да си носиш панталоните в ръцете , инак с мекия чужда КАКА особено ако си и мераклия , за дин месец направо ставаш фиданка , мммъъ от опит го знам към ще става !!!😁😄😂😀😃😃😃.

    Коментиран от #13

  • 13 ИМИТАЦИЯ НА МАЙСКИ БРЪМБАР

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМИТАЦИЯ НА МАЙСКИ БРЪМБАР":

    опссс, да се чете с НЕКОЯ ЧУЖДА КАКА !!!😁😄😂😀😃
  • 14 Малиии

    7 2 Отговор
    Тая голяма вещица, бе! Страшна е. Йок, сакън никакво отслабване. Ще заприличам на нея. Сакън!!!!
  • 15 Дам..

    4 1 Отговор
    Опазил ме Бог да заприличам на нея, нека си яде череши по 10 лв. килограма. Аз ще си апвам домати и краставици, салатка нещо цър-пър.
    Да бяха платили на някоя по-съглям, да му у еждава за червените. Тази е абсолютна антиреклама с 100 кубика хилорон на джуките...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 др Уотсън

    0 0 Отговор
    От прочетеното не разбрах , какъв ,, Доктор" е тази скумрия . Противоречието в съветите , които дава е очебийно . Съветите , които раздава , приличат на лакомствата , давани в Детските градини за Коледа - цветни опаковки с евтино съдържание , от типа лапнеш нещо - глътнеш нищо . Явно , че тази ,,докторка" не вниква в същността на съветите си , ето затова питам , какъв вид доктор е ??? Защото има доктори по музика , по тероризъм , по математика и пр.