Last news in Fakti

17 Юни, 2022 14:59 3 199 18

Ковид-19: Защо новият Омикрон BA.5. е по-опасен

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Експерти съветват маските да се носят в затворени помещения и в обществения транспорт

Ковид-19: Защо новият Омикрон BA.5. е по-опасен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новите инфекции с коронавирус в Германия в момента се удвояват всяка седмица. Подобно бясно нарастване на заразите не е имало досега. Защо епидемията не спира дори през лятото и кои са новите опасности?

Новият подвариант на Омикрон BA.5. се разпространява все по-бързо, а броят на заразените в Германия напоследък се удвоява всяка седмица. Според Института „Роберт Кох“ въпросният вариант причинява вече около десет процента от всички нови инфекции. Добрата новина е, че инфекциите протичат относително леко и ситуацията засега не е излязла извън контрол. Лошата е, че актуалният вариант е много по-заразен от предишните.

Специалните ваксини се бавят

Експертите предупреждават, че през лятото, когато коронавирусът обикновено се разпространява по-бавно, този път е възможно да бъдат регистрирани необичайно много заразени. Най-застрашени са по-възрастните хора и тези с отслабена имунна система. От Института „Роберт Кох“ препоръчват бустерна доза с ваксина – по възможност пригодена към новите варианти.

Такава обаче все още не се предлага. Подобна ваксина се очаква най-рано през септември 2022 година.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че лятната вълна от коронавирус вече е реалност. Според него ситуацията се усложнява от това, че предпазните мерки са отменени, а новият вариант на вируса се предава по-лесно.

Какво показват новите изследвания?

Прекаралите инфекция с Омикрон изглежда все пак не са защитени от новите подтипове. Първоначалните данни показват, че хора, които в началото на годината са се заразили с варианта на Omikron BA.1, сега отново могат да се заразят с BA.4 или BA.5. Ако инфектирането е станало не твърде отдавна, защитата е по-голяма, тъй като броят на антителата все още не е спаднал много. Но с течение на времето, придобитият имунитет все пак намалява.

Защо инфекциите в момента растат силно, независимо че е лято?

„Това се дължи на факта, че в момента масово се разпространява Омикрон вариантcът BA.5, а той е по-силно заразен от всички други варианти преди него и може да се разпространи дори при неблагоприятните за вируса условия през лятото", казва епидемиологът Тимо Улрихс от Висшето училище по хуманитарни науки "Аккон" в Берлин.

Освен това BA.5 успешно заобикаля имунната защита на организма – дори на хора, които вече са влизали в контакт с варианти на Омикрон. Включително и изцяло ваксинирани не са защитени от зараза с новия подтип. А това означава, че огромен брой хора могат се превърнат в разпространители на вируса.

Ще има ли въвеждане на нови мерки?

В Германия отново се води дебат за известни ограничителни мерки, които доведоха до недоволство и протести при предишни вълни. Експерти съветват маските да се носят в затворени помещения и в обществения транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    51 7 Отговор
    Ненаядохте се фармацевти долни. Заразените са само ваксинираните, които реално не са с подсилен, а с отслабен имунитет. Но това няма кой да го каже.
  • 2 Някой

    47 5 Отговор
    Бяхте се кротнали малко. Пак започвате старата песен...
    Да няма наесен саморазправа с хората, подстрвкаващи към медицински фашизъм?
  • 3 ДоларДен

    29 2 Отговор
    За пари, за пари ми говори, както се пееше в една песничка...
  • 4 ВАКСИНИРАН1403

    2 27 Отговор
    Ще ви гледам сеира.Аз съм защитен с бустър.

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 5 Ми що тъй

    37 2 Отговор
    У нас, дето не им се вързахме на пропагандата за препаратите в тестов период и ни обявиха за диваци, имаме съвсем малко заразени, а в масово нахаканите в това топло време имало "бясно" заразяване. С компрометирана имунна система и комар да те ухапе вече е опасно. И после ко. прайм.? А сега измисляйте ваксина на ваксината и бустерица на бустерицата, докато не заиграе гьостерицата.
  • 6 Рошко

    19 0 Отговор
    Пак ни изненади ха с името, вариант въх 6 кога ще идва
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядо

    22 0 Отговор
    Трябва всеки месец да си слагаш бустер до края на живота си. Викат, че ваксините работели няколко седмици, после отслабвали.
  • 9 Ваксиниран3002

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Виждаме ги защитените с бусър в Гърция, всеки ден по 5000. Ама на теб ваксата съвсем ти е изпилил мозъка, те пишат, че още няма такава вакса, ти вече си си сложил. Върви всеки ден си слагай, че тоя вариант бил силно заразен, но за разлика от омакарона, даже до кихавица не води.
  • 10 Евтаназия за вас

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВАКСИНИРАН1403":

    ........
  • 11 ХА ХА ХА

    18 1 Отговор
    НОВИЯ КОВИД Е МНОГО ОПАСЕН , ЗАЩОТО МИЛИАРДЕРИТЕ - ДЖЕНДЪРЛЯЦИ МАЛКО ПООГЛАДНЯХА ! И МНОГО ИСКАТ ДА СЕ НАГУШАТ СЪС НЯКОИ И ДРУГ МИЛИАРД ОТ ВАКСИНИТЕ КОЙТО ЕС ЩЕ НАЛОЖИ НА СВОИТЕ ЧЛЕНКИ ДА ПЛАТЯТ !!!!!!!!!!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хохо секса

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Нали виждаш какво става със защитените с бустер в Германия
    - бясно нарастване на заразяванията, връщане на "мерките", маските и другите екстри...
  • 14 селтак

    18 1 Отговор
    Айде пак се почва! Тия от сега са пощурели! Нали там шваби,холандци некакви там,белгии подскачаха по площадите от радст че са победили грипа? Че единствено те са се наболи на 80% ли беха колко ли там беха,и само те щели да оцелеат? Айде ся милички четвърто бустерчее! И пак може да подскачате колкото си искате!
  • 15 Явор

    12 1 Отговор
    Прекалявате вече. Трета година занимавате хората с вируса. Не отричам, че беше опасен и че умряха много хора от него, но мисля, че трябва да спрете. Статията е образователна, но не мисля, че има нужда от мерки. Вирусолозите казват, че е по-заразен, защото е станал почти като сезонните. Аз мисля, че трябва новинарските сайтове да помислят за времето, в което ще спрат да говорят и пишат за Ковид. Крайно време е, а правителствата да не си и помислят пак да въвеждат локдауни, ако не е крайно необходимо. В есенните и зимните месеци има инфекции от много време. Сега просто се добавя още една към тях. Мерките съм спазвал, пак бих спазвал, ако се наложи, но не изпитвах никакво удоволствие от това да ги спазвам; противно ми беше направо. Искрено се надявам да не станат необходими отново. Прекалявате с тая тема, всички новинарски сайтове и аз не знам защо. Нарочно ли е или работят в тях доста неграмотни хора, които не знаят, че през вековете е имало опустошителни епидемии и пандемии като тази от Ковид от 2020 и всички са отминавали. Грипът, с който се срещаме почти всяка есен, преди векове се е наричал инфлуенца и е убивал хора, но сега, въпреки че го прави и не е за подценяване това в никакъв случай, е по-рядко. Но не е въпросът двама-трима души да пишат във форумите, а навсякъде обществата да се вдигнат на бунт срещу медийното говорене по този въпрос и срещу дори най-малкия намек в медиите за карантини, дистанция и маски в закрити пространства в случай, че не е
  • 16 Явор

    7 0 Отговор
    Ако през есента кажат: Страшно е, ще ви ограничаваме. Или ако направо кажат, че ще ни затварят, просто трябва да излезем на улицата. Аз си мислех за евентуален протест още края на август или началото на септември. А медиите трябва да спрат да се занимават с тази зараза. Вече трябваше да са спрели. Дискусията около този вирус вече трябва да започне да сваля правителства. Най-лошо е, че в такава инфлация е нужно редовно правителство.
  • 17 Явор

    5 3 Отговор
    Въпросът е всеки да каже, че не иска непрекъснато да го затварят, да му пречат да се забавлява и да пътува. Аз лесно мога да не спазвам карантина този път и да не нося маска, ако ми искат в магазин да не влизам. Според мен няма да стане това, за което пиша, но няма как да съм сигурен. Въпросът е, че, ако стане все пак, аз искам да ходя по улиците и те да са пълни, а не да са пусти. Ако са пусти, ще разбера, че много хора са свикнали да са роби. А към властите: Такива строги мерки се въвеждат само, когато се налага.
  • 18 Наесен

    9 1 Отговор
    Пак старата песен. Американските фармацевтични компании няма да се откажат от свръхпечалбите. Лошото е че го налагат И на Европа, искаме не искаме купуваме ваксини и после ги изхвърляме.