Last news in Fakti

27 Септември, 2022 11:59 1 110 4

Създадоха нанороботи, които лекуват пневмония

  • пневмония-
  • лечение-
  • бактериални инфекции-
  • бактериална пневмония-
  • наноробот-
  • наночастици

Нанороботите успяват да елиминират бактериите, причиняващи пневмония, без да увредят белия дроб

Създадоха нанороботи, които лекуват пневмония - 1
Снимка: Shutterstock

Наноинженери от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, са разработили микроскопични роботи, способни да се придвижват в белия дроб и да доставят лекарства за лечение на животозастрашаващи случаи на бактериална пневмония, пише сп. "Нейчър матириълс", цитирано от БТА.

В изследване с мишки нанороботите са успели да елиминират безопасно бактериите, причиняващи пневмония, без да увредят белия дроб, което е довело до 100 процента оцеляване на тестваните животни. За сравнение - гризачите, на които не е приложено лечението, умират в рамките на три дни след заразяването.

В разработването на миниатюрните роботи са използвани клетки на водорасли, чиято повърхност е осеяна с наночастици, пълни с антибиотици. Водораслите осигуряват движение, което позволява на микророботите да плуват и директно да доставят антибиотици до повече бактерии в белите дробове.

Съдържащите антибиотици наночастици са направени от малки биоразградими полимерни сфери, покрити с клетъчните мембрани на неутрофили - вид бели кръвни клетки. Особеното при тези клетъчни мембрани е, че абсорбират и неутрализират възпалителните молекули, произвеждани от бактериите и имунната система на организма. Това дава възможност на микророботите да намалят вредното възпаление, което от своя страна ги прави по-ефективни в борбата с белодробната инфекция.



Екипът е използвал миниатюрните роботи за лечение на мишки с остра и потенциално фатална форма на пневмония, причинена от бактерията Pseudomonas aeruginosa. Това заболяване често засяга пациенти, поставени на механична вентилация в интензивното отделение. Лечението с микророботите е било по-ефективно и от интравенозното инжектиране на антибиотици в кръвта. За да се постигне същият ефект, е необходима доза антибиотици, която е 3000 пъти по-висока от използваната при нанороботите.

Подходът на екипа е толкова ефективен, тъй като доставя лекарството точно там, където е необходимо, а не го разпръсква в останалата част на тялото.

"Тези резултати показват как целенасоченото доставяне на лекарства, съчетано с активно движение от микроводораслите, подобрява терапевтичната ефикасност", казва Джоузеф Уанг от изследователския екип.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХентеУегент

    5 1 Отговор
    Тез нанороботи да не би да са от графен?
  • 2 Мир

    4 0 Отговор
    И после да има казват че не могат с игла да ни вкарат подобни мини нанноботи чрез игла.

    Коментиран от #4

  • 3 Бравоъ

    1 0 Отговор
    Браво на учените, така се върви към прогрес. Скоро ще можем да се възползваме от постижинията на модерната наука и с лекота да стигаме до 100 години. За разлика от някои питеци на изток от нас които са обречени на вечен гърч.
  • 4 Бил ГейТс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мир":

    Не, не може. Това са научни фантастики. Всички милиони ваксинирани са в безопасност