Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 17:12 8 445 7

Ползи и вреди от консумацията на зелев сок

  • зелев сок-
  • кисело зеле-
  • ползи и вреди-
  • здраве

Киселото зеле и сокът от него са с особено високо съдържание на витамин С

Ползи и вреди от консумацията на зелев сок - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на зимата у нас популярен става един продукт - киселото зеле. Миризмата и уханието му могат да се усетят почти навсякъде.

Който е правил кисело зеле знае, че за консумация става не само то, но и зелевият сок, който се образува в бидона.

Сокът от кисело зеле всъщност е саламурата, в която е ферментирало зелето при приготвянето му. Консумацията му носи различни последствия за организма.

Ползи от сок от кисело зеле

Въпреки че могат да бъдат с високо съдържание на натрий, киселото зеле и сокът от кисело зеле са свързани с ползи за здравето, тъй като се считат за ферментирали храни. Произведеното в търговската мрежа кисело зеле и сокът от него се предлагат и във варианти с ниско съдържание на натрий.

Съдържа много пробиотици

Процесът на ферментация прави сока от кисело зеле богат на естествени млечнокисели бактерии и пробиотици. Пробиотичните бактерии на млечната киселина са свързани с няколко хранителни ползи, като подобряване на червата и цялостното здраве.

Поради тази причина много хора пият сок от кисело зеле, вярвайки, че той може да помогне за подобряване на стомашно-чревните функции и облекчаване на храносмилателни проблеми като запек.

Въпреки това няма твърде много изследвания за действителните ползи от сока от кисело зеле за червата или който и да е друг аспект на здравето. Необходими са повече проучвания, за да се оцени как консумацията на зелева чорба влияе на червата и цялостното здраве.

Сокът от кисело зеле съдържана витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля за здравето на вашата кожа, кости и съединителна тъкан. Помага на вашите тъкани да заздравяват и също така ви помага да абсорбирате желязото.

Много плодове и зеленчуци са с високо съдържание на витамин С. Киселото зеле и сокът от него са с особено високо съдържание на витамин С.

Евентуални вреди от сока от кисело зеле

Ако възнамерявате да пиете сок от кисело зеле, първо трябва да имате предвид няколко неща.

Зелевата чорба съдържа много сол (натрий)

Киселото зеле и сокът от кисело зеле обикновено се консервират със сол, което означава, че често са с високо съдържание на натрий.

Приемането на твърде много сол може да увеличи риска от сърдечни заболявания, според Американската сърдечна асоциация. Ако вече сте изложени на висок риск или страдате от сърдечно заболяване, може би трябва да ограничите натрия в диетата си до 1500 милиграма на ден.

Зелевата чорба може да ви докара разтройство

Поради високата концентрация на пробиотични бактерии в сока от кисело зеле е възможно да изпитате храносмилателни симптоми, когато го пиете. Хората съобщават за диария и болки в стомаха като странични ефекти от пиенето на прекомерно количество зелева чорба, пише zdrave.to. Помислете да ограничите консумацията на сок от кисело зеле, ако получите подобни симптоми.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гацо

    17 4 Отговор
    Я като омаам едно шише с ракия вечереска на сабахлем кусам зелевиьо сок и съм камик...

    Коментиран от #3

  • 2 Бацо

    25 3 Отговор
    Американската сърдечна асоциация..................тия кога са виждали зелев сок
  • 3 Пацо

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гацо":

    Е, как без шкембе с лют червен пипер и бира?
  • 4 Дацо

    11 0 Отговор
    Този от магазините на вкус го докарва, но е пълна химия, не се лъжете. Е, поне зелето е истинско.
  • 5 нннн

    12 1 Отговор
    И най- важната полза - перфектен лек при махмурлупк.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.