22 Юли, 2024 15:17 1 962 8

Консумацията на газирани напитки удвоява риска от рак преди 50-годишна възраст

  • газирани напитки-
  • рак-
  • млади хора-
  • здраве

Експертите се опасяват, че напитките могат да допринесат за рязкото нарастване на броя на ранните случаи на колоректален рак

Консумацията на газирани напитки удвоява риска от рак преди 50-годишна възраст - 1
Снимка: Shutterstock

Младите хора и подрастващите са изложени на особен риск, тъй като тези, които пият по две чаши газирани напитки на ден, удвояват шанса си да развият рак преди 50-годишна възраст.

Според учените вероятността човек да се разболее от рак преди 50-годишна възраст е повече от два пъти по-голяма при тези, които редовно изпиват кен с газирана напитка, съобщи Mirror.

Всяка дневна порция от една малка кутия с вместимост осем течни унции може да увеличи риска с 16%. В тийнейджърска възраст рискът може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.

Експертите се опасяват, че напитките могат да допринесат за рязкото нарастване на броя на ранните случаи на колоректален рак. Това е втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Всеки британец консумира средно по една кутийка газирано на ден - или около два литра седмично.

Д-р Ин Као, който участва в проучването, призова за кампания, насочена към намаляване на консумацията сред подрастващите и младите хора.
Рискът е намалял със 17 до 36%, когато напитките са били заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко. Проучването е обхванало 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години.
Те съобщават какво са яли и пили с помощта на валидирани въпросници за честотата на хранене на всеки четири години - като се започне от 1991 г. А 41 272 си спомнят и какво - и колко - са пили на възраст между 13 и 18 години.

През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата, преди да навършат 50 години. Консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива - в сравнение с тези, които рядко са посягали към тях.

Това е станало след отчитане на други фактори, включително здравословно състояние, начин на живот и ИТМ (индекс на телесната маса), употреба на аспирин, други НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) или витаминни добавки и фамилна обремененост с болестта. Д-р Цао от Вашингтонския университет в Сейнт Луис заяви: „Популярността на тези напитки непрекъснато нараства - особено сред тийнейджърите и младите хора.“

Проучването, публикувано в Gut, е първото, което свързва напитките с повишен риск от рак на червата в средна възраст. Случаите на ранен колоректален рак се увеличават през последните две десетилетия, но не е ясно защо.

Според международния екип резултатите имат „биологично правдоподобни обяснения“. Захарните напитки потискат чувството за ситост - което може да доведе до натрупване на килограми.

Освен това те предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин - предизвикват възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни сочат също, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, които се съдържат в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.

Скорошни експерименти установиха, че те отслабват чревната бариера и създават благоприятна среда за развитието им. В САЩ 20 и 30-годишните са изправени пред до 4 пъти по-голям риск от рак на червата, отколкото родените около 1950 г.
Газираните напитки са основният източник на добавена захар в хранителния режим на САЩ - 39 %. Всеки осми (12 %) от населението пие повече от три кутийки газирано всеки ден.

„Неотдавнашно проучване показа, че при мишки, третирани с високофруктозен царевичен сироп, се наблюдава значителен ръст на тумори на дебелото черво с агресивна степен. Това е независимо от затлъстяването и метаболитния синдром - което дава допълнителна подкрепа на връзката между подсладените със захар напитки и риска от рак на дебелото черво“, каза Као.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спрях

    9 7 Отговор
    Да пия газирано още от младежките си години ! Не знам дали се дължи на това , но никога не съм се разболявал от нещо повече от настинка , и изглеждам поне десет години по млад , отколкото съм !

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Че ако можеш да си произведеш сам някоя храна , направи го ! За което нямаш време , купувай от чичо на село. Няма друго спасение !
  • 7 Швепсссс

    1 0 Отговор
    А за пиенето на белина, няма ли изследване? Освен това, според "група британски учени", пръдните, предизвикани от СО2 в гъзираните напитки, са далеч по-безопасни от натуралните сероводородни газове Н2S, които са почти смъртоносни.
  • 8 "удвояват ШАНСА си да развият...."

    5 0 Отговор
    Тая и тя от неграмотните дразнители, дето не знаят значението на думата "шанс".