18 Юли, 2024 16:31 1 524 6

Запечатани бутилки с мастило за татуировки и перманентен грим гъмжат от милиони бактерии

  • мастило-
  • татуировки-
  • бактерии-
  • зарази-
  • перманентен грим-
  • инфекция

Проучване показва, че дори и бутилки, отбелязани като стерилни, са пълни с опасни бактерии

Запечатани бутилки с мастило за татуировки и перманентен грим гъмжат от милиони бактерии - 1
Снимка: Shutterstock

Запечатани бутилки с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои, обозначени като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии, сочи ново изследване на Американската агенция по храните и лекарствата.

В скорошно проучване са изследвани 75 проби от запечатани мастила за татуировки и перманентен грим, продавани в САЩ от 14 производители, които не са посочени от агенцията. Някои от пробите са били етикетирани като стерилни.

Изследователите установиха, че 26 проби от 10 производители, или 35% от комплекта проби, са с някаква степен на бактериално замърсяване. Въпреки че в повечето проби броят на бактериите е по-малък от 250 CFUs (колонии формиращи единици) на грам, в няколко проби броят на бактериите достига 105, заяви съавторът на изследването Линда Кац, директор на Службата за козметика и оцветители на FDA.

Всяка колония представлява растеж на колония от един микроб в блюдо на Петри, така че 10 на пета степен е равно на 100 000 бактерии на грам.

По-ранни проучвания на агенцията установиха, че в 35% от неотворените и запечатани мастила на американски производители броят на бактериите достига 108 CFU, или 100 милиона бактерии на грам, каза Кац.

Това количество трябва да е нула, каза експертът по инфекциозни болести д-р Робърт Шули, изтъкнат професор по медицина в отдела по инфекциозни болести и глобално обществено здраве в Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Нивото на бактериите в материалите, които се инжектират в кожата или които влизат в контакт с протрита или наранена кожа, трябва да бъде „няма открити“.", каза Шули, който не е участвал в проучването на FDA.

„Патогените или други вредни вещества в тези мастила могат да се придвижат от мястото на инжектиране чрез кръвната и лимфната система до други части на тялото“, каза Кац в имейл.

"Когато се разпространят системно, бактериите могат да причинят животозастрашаващи усложнения като ендокардит - потенциално смъртоносно възпаление на лигавицата на сърцето - или септичен шок, който е последният и най-тежък стадий на сепсиса - крайната реакция на организма на инфекция, която може да доведе до многоорганна недостатъчност", каза Кац.

Ако не се лекува бързо, „сепсисът може бързо да доведе до увреждане на тъканите, органна недостатъчност и смърт“, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Други, по-често съобщавани симптоми на инфекции с мастило за татуировки включват обриви на мястото на инжектиране; импетиго - силно заразна бактериална инфекция на кожата; еризипел (червен вятър) - яркочервен и ситен обрив по кожата; дълбока инфекция на кожата, която изисква антибиотично лечение, според Кац.

Хората с многобройни или големи татуировки са изложени на по-висок риск от заразено мастило, казва Кац, тъй като по-големите татуировки увеличават вероятността от излагане на микроорганизми. Нанасянето на перманентен грим също може да повиши риска от инфекция, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега Последни Времена

    6 2 Отговор
    Татуировката е смъртен грях. Пише го в Библията.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тома

    14 1 Отговор
    Едно време само затворниците и циганите се татуираха.Сега куцо и стакато се боцкат където им падне
  • 4 Къде

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега Последни Времена":

    Точно го пише ? Аз казвам че никъде не го пише !
  • 5 Роза

    4 0 Отговор
    На татуираната кожа не растат косми,няма и потни жлези .Това е увредена кожа.Говорила съм с възрастни хора,които на младини са се татуирали,и сега съжаляват.Ама полза няма!
  • 6 И кренвиршите трябва да забраните

    6 0 Отговор
    В кренвирша бактерии няма ли