18 Юли, 2024 12:46 1 749 2

7 доказани ползи за здравето от пиенето на много вода

  • вода-
  • хидратация-
  • доказани ползи-
  • здраве

Хидратацията е изключително важна за цялостното здравословно състояние, а по време на жегите е още по-наложителна

7 доказани ползи за здравето от пиенето на много вода - 1
Снимка: Shutterstock

Хидратацията е изключително важна за цялостното здравословно състояние, а по време на жегите е още по-наложителна. Редовното пиене на вода може да подпомогне физическата работоспособност, да предотврати главоболие и запек и др. Ето 7 доказани ползи за здравето от пиенето на много вода.

Помага за по-добро физическо представяне

Пиенето на достатъчно вода е особено важно по време на интензивни физически упражнения или висока температура. Дехидратацията може да има забележим ефект, ако загубим само 2% от съдържанието на вода в тялото си. Въпреки това не е необичайно спортистите да губят до 6-10% от водното си тегло чрез потта.

Това може да доведе до промяна в телесната температура, увеличаване на умората и да направи упражненията много по-трудни както физически, така и психически.

Установено е, че хидратацията предотвратява това и дори може да намали оксидативния стрес, който възниква по време на високоинтензивни упражнения.

Оказва значително влияние върху енергийните нива и мозъчната функция

Проучвания показват, че дори леката дехидратация, например загубата на 1-3% от телесното тегло, може да влоши много аспекти на мозъчната функция.

В изследване при млади жени експертите установяват, че загуба на течности от 1,4% след тренировка влошава както настроението, така и концентрацията. Освен това се е увеличила и честотата на главоболието.

Загуба на 1-3% течности се равнява на около 0,5-2 кг загуба на телесно тегло за човек, който тежи 68 кг. Това може лесно да се случи при нормални ежедневни дейности, както и при физическо натоварване или висока температура, пише puls.bg.

Може да облекчи главоболието

Изследванията сочат, че главоболието е един от най-често срещаните симптоми на дехидратация. Нещо повече, някои проучвания показват, че пиенето на вода може да помогне за облекчаване на главоболието при тези, които страдат често от него.

Проучване, проведено сред 102 мъже, установява, че пиенето на 1,5 литра повече вода на ден води до значително подобрение на мигрената. Освен това 47% от мъжете, които пиели повече вода, съобщили за намаляване на главоболието, докато само при 25% от мъжете в контролната група имало този ефект.

Може да помогне при запек

Запекът е често срещан проблем, който се характеризира с редки и затруднени изхождания.
Увеличаването на приема на течности се препоръчва като част от лечението и има някои доказателства в подкрепа на това.

Ниската консумация на вода изглежда е рисков фактор за запек както при по-млади, така и при по-възрастни хора. Проучванията показват, че минералната вода, която е богата на магнезий и натрий, подобрява честотата и консистенцията на изхожданията при хора със запек.

Помага при камъни в бъбреците

Камъните в пикочните пътища са болезнени струпвания на минерални кристали, които се образуват в отделителната система. Най-често срещаната форма са камъните, които се образуват в бъбреците.

По-високият прием на течности увеличава обема на урината, преминаваща през бъбреците. Това разрежда концентрацията на минералите, така че вероятността те да кристализират и да образуват бучки е по-малка. Водата може да помогне и за предотвратяване на първоначалното образуване на камъни, но са необходими повече проучвания, за да се потвърди това.

Верен съюзник е в борбата с махмурлука

Алкохолът е диуретик, който кара тялото да губи повече вода, отколкото приема. Това може да доведе до дехидратация, която може да предизвика симптоми като жажда, умора, главоболие и сухота в устата.

Пиенето на чаша вода между питиетата и поне една голяма чаша вода преди лягане могат да облекчат симптомите на махмурлука на другата сутрин.

Може да помогне за отслабването

Пиенето на много вода може да улесни загубата на тегло, защото създава чувство за ситост и ускорява метаболизма.

Проучване от 2013 г. при 50 жени с наднормено тегло показва, че пиенето на допълнителни 500 мл вода 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 8 седмици е довело до значително намаляване на телесното тегло и телесните мазнини в сравнение с измерванията им преди изследването.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За да

    8 1 Отговор
    Сте сигурни , че водата е обезпаразитена , давам рецепта :
    -Уиски с вода
    -Ракия с вода
    - Мастика с вода
    -Коняк с вода
  • 2 Пълни глупости

    4 2 Отговор
    Пиенето на много вода води до увреждане. Водата която организма приема не трябва да е само ВОДА. Добре е да се получава от плодове, зеленчуци и друга храна. Дори приема на чиста вода по време на хранене не е препоръчителен, защото се разреждат стомашните сокове и пречи на смилането на храната. А многото вода в организма бъзра да се освободи. Така работят повече бъбреците и потните жлези. В резултат губите минералите и солите, които получавате от храната и сте в дефицит.