Last news in Fakti

8 Март, 2024 13:59 1 589 10

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?

  • месо-
  • пържола-
  • сиво месо-
  • старо месо-
  • прясно месо-
  • здравословно хранене

Много от нас са забелязвали посивяване по месото, след като то престои известно време. Можем ли да сготвим и да ядем такова месо?

Безопасно ли е да ядем посивяло месо? - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно всеки от нас е забелязвал как онази ярко червена пържола, която сме купили преди ден или два, сега е посивяла в хладилника ни. Широко разпространено е вярването, че цветът на месото е сигурен начин за оценка на неговата свежест и качество - колкото по-червено, толкова по-прясно и качествено е. Оказва се, че цветът не винаги е надежден показател, тъй като супермаркетите имат трикове за повърхностното му подобряване.

Откъде идва червеното в "червеното месо"?

Червеното месо, понякога известно като "тъмно месо", получава цвета си от миоглобина - протеин, който се свързва с кислорода в мускулните клетки, информира lifestyle.bg.

Сам по себе си миоглобинът има лилаво-кафяв цвят, така че прясно закланото месо може да изглежда с по-матов цвят. Но когато миоглобинът е изложен на кислород, той образува съединението оксимиоглобин, което е по-светло и превръща месото в по-наситения, по-червен цвят, който бихме свързали със здравословен продукт, въпреки че това е просто асоциация.

Така че противно на разпространеното вярване, когато поръчваме пържола, червената течност в чинията ни не е кръв, а вода и миоглобин.

С течение на времето наличието на кислород в крайна сметка превръща месото в сиво-кафяв цвят. Това се дължи на продължаващото окисляване на миоглобина, който се превръща в метмиоглобин. Органът по храните на Нов Южен Уелс обяснява, че е по-вероятно мляното месо да придобие леко сивкав цвят, отколкото целите парчета. Този леко притеснителен на пръв поглед цвят обаче не означава, че месото е негодно за консумация или развалено.

Ако нашата охладена пържола току-що е посивяла, това може да е резултат от кислорода в хладилника, а не знак, че е започнала да гние. Въпреки това, тъй като този процес обикновено отнема няколко дни, все пак си струва да проверим месото, преди да го сготвим, особено ако мирише и/или е започнало да става леко лигаво. Ако цялото место е сиво или кафяво, това определено е признак, че месото започва да се разваля, пише Science Alert.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 2 Отговор
    събино ма, няма да го ядеш само ще го надуваш и ближеш.. то не е за ядене
  • 2 събино ма

    6 1 Отговор
    и сиренето на сиренясалите меса е безопасно , осмукваш го и после правиш свиркката !

    ай да ти е вкусно това сирене
  • 3 Гръч

    14 0 Отговор
    Нали щом посивее и започва да мирише странно,колкото и да го варите ще ядете странна манджа.Няма да купуваме старите меса на мутрите вносители
  • 4 Узер

    11 0 Отговор
    Не само посивяло. Тук ядем всичко. Българина е екарисаж за големите хранителни вериги.
  • 5 Ха ха

    6 1 Отговор
    Ако има лек мирис месото , измийте го с оцет🤭
  • 6 гларус

    2 1 Отговор
    Към края на всеки месец отивам до голяма верига магазини и чакам да изкарат посивяло, даже покафеняло.
  • 7 БеГемот

    5 0 Отговор
    А вие какво искате да ядете,току що заклано ли?!Цяло чудо е ,че става за ядене..идва от Франция чак ...само от Била през лятото съм вземал развалено ..а това дето го продават в кварталните месарници през лятото е на ваш риск ако смятате,че е по добро...

    Коментиран от #10

  • 8 народен деликатес

    8 0 Отговор
    Не е ли мазен депутат с картофи на фурна не ми го хвалете.
  • 9 Шпек

    1 1 Отговор
    Ама,Събино,като му обелиш главата първо го помириши ,а после го гледай Къв цвят е и чак тогава го опитваш на вкус.
  • 10 Отгледай

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    си прасе бе "бегемот" тъкмо ще сте си компания.