Отидете към основна версия

827 1

Скандал се развихря около „Барклис“

  • барклис-
  • libor
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на „Барклис“ – Боб Даймънд, подаде оставка на фона на разрасналия се скандал, съобщиха от компанията.

„ „Барклис“ обявява оставката на Боб Даймънд като изпълнителен директор", заяви банката в комюнике до Лондонската стокова борса.

Решението на Даймънд дойде, след като председателят на управителния съвет на банката Маркъс Еджиъс стори същото на фона на обвиненията, че манипулирал LIBOR.

"Външният натиск, оказван на „Барклис“, достигна до опасно за франчайза ниво. Не мога да позволя това да се случи", отбеляза Боб Даймънд, коментирайки своето оттегляне.

Властите във Великобритания ще проведат парламентарно разследване на банковия скандал, който доведе до оставката на председателя на съвета на директорите на британската финансова група "Барклис" Маркъс Еджиъс, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позовава на премиера Дейвид Камерън.

Поради развихрилия се тук във Великобритания банков скандал, е необходимо да бъдат предприети всеобхватни действия. Аз искам да се учреди парламентарна комисия, която да го разследва и в която да участват представители на двете камари на парламента.

Тя да бъде оглавена от председателя на долната камара Андрю Тайри, каза премиерът на заседание на кабинета.

Според Камерън членовете на тази комисия ще получат възможността да разпитват под клетва лица, свързани със скандала, включително и висши чиновници и министри от предишното правителство.

Royal Bank of Scotland Group (RBS), Citigroup Inc., UBS AG, ICAP Plc, Lloyds Banking Group и Deutsche Bank са разследвани за опит за манипулиране на LIBOR.

Разкритията предизвикаха нова вълна от обществено недоволство към практиките и фирмената култура на банките.

LIBOR е междубанковата лихва, която е референтна за лондонския пазар, и EURIBOR - Euro Interbank Offered Rate, референтната лихва за валутния пазар в еврозоната. Тези лихви определят цената, при която банките отпускат заеми помежду си, а непряко влияе и върху лихвите по кредитите за домакинствата и предприятията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини