Last news in Fakti

17 Февруари, 2014 15:12 1 588 0

Обвиняват служители от Barclays за манипулация на Libor-а

  • barclays-
  • libor

Британската Служба за разследване на измамите е повдигнала обвинения срещу трима служители на Barclays във връзка с разследването за манипулиране на Libor, съобщава Би Би Си.

Срещу Питър Джонсън, Джонатан Матю и Стилиянос Кондогулас е повдигнато обвинения за заговор за измама, действащ между 1 юни 2005 г. и 31 август 2007 г.

Разследването за манипулациите на ключовия за Еврозоната лихвен индекс започна през 2012 г.

Тогава Barclays беше глобена с £290 млн. за манипулация на Libor и Euribor.

Индексът Libor се използва за изчисляването на лихви по милиардни финансови договори, сред които са лизингите за автомобили и ипотеките. Той се използва като основа за комплекс от финансови транзакции по целия свят.

В началото на февруари стана известно, че срещу банката се води разследване за кражбата на данните на 2 000 души. Скандалът избухна след като таблоидът Mail on Sunday получи флашка с данните на клиентите на банката, които съдържаха данни от финансите до здравето и социалните данни за клиентите на финансовата институция. Неофиално се говореше, че данните на 27 000 клиенти са откраднати и са били продадени на черния пазар.

Barclays е заплашена от глоба от 500 хил. лири ($820 хил.).

Британската служба по финансовите услуги поде разследване през 2012 г. на връзките на банката с трети лица в Катар. През 2008 г. финансовата институция продала на тамошния държавен фонд Qatar Investment Authority акции за 18.5 млрд. долара.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА