През 2020 г. започва научно изследване върху белите миди в черноморския шелф, след като отпаднаха и последните, най-вече административни пречки, които го бавеха. Това сподели за в. „Черно море” доц. д-р Елица Петрова, директор на Института за рибни ресурси (ИРР) във Варна.
Последното подобно изследване на учените от ИРР е било през 2003 година. Оттогава досега, и особено през последните 3-4 години, този черупчест вид се превърна в обект на засилена експлоатация, която вече застрашава популацията му в Черно море. Причината - голямото търсене на външните пазари - и особено в Италия, където се приема за деликатес, особено при приготвянето на тяхната прочута паста.
Досега нямаше научно обосновано изследване за начините, по които да се извършва уловът на бяла мида, и контролните органи неведнъж засичаха нелегални канали за нейния износ.