Отидете към основна версия

15 970 17

Мистерия обвива ДАБЧ

  • петър харалампиев-
  • дабч

Човекът с парите се разхожда на свобода

Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Половин година след показната акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) мистерия продължава да обвива обявеното разбиване на престъпна група за раздаване на българско гражданство на чужденци.

Бившият шеф Петър Харалампиев и главният ѝ секретар Красимир Томов остават в следствения арест. Това стана възможно, след като съда прие свидетелските показания, но пренебрегна аргументите на адвокатите на обвинените.

Пари у арестуваните не са намерени, обявиха адвокатите им на съдебното заседание за мерките за неотклонение на обвиняемите. Оказа се, че основните свидетели срещу тях са техни приятели и подчинени. Показанията им разкриха комични пропуски на разследващите.

Един от основните прокурорски свидетели Димитър Стойчев твърди, че е дал на Харалампиев 5000 евро подкуп на 31 август 2017 година в кабинета му, за да се издаде удостоверение на украинец, на когото по-рано било отказано. Според адвокатите на задържаните обаче още предишния ден, на 30 август, Стойчев заминал за остров Тасос, откъдето си пускал снимки. Все още не е ясно къде са тези 5000 евро.

Интересен факт е, че Димитър Стойчев е женен за украинката Катерина Бужинска-Стойчева. Тя е певица и дори в свои интервюта пред украински медии е представяла съпруга си като син на бившия президент Росен Плевнелиев.

Преди години самият Димитър Стойчев се представял и за съветник на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. През 2019 г. той е бил за пет дни в ареста за дребно хулиганство. Присъдата е наложена от Районния съд във Велинград, а обявяването ѝ направи районен съдия Наташа Даскалова по дело № 10 за 2010 г. Причината е, че Димитър Стойчев се е държал нагло и непристойно в банков клон във Велинград. През 2010 г. той е парадирал, че е бил съветник на Цецка Цачева и е упражнявал натиск над банкови служители да пренебрегнат служебните си задължения и банкови процедури, за да бъде обслужен.

При разплитането на случая, от парламента заявиха, че осъденият от Районния съд във Велинград за дребно хулиганство Димитър Ангелов Стойчев не е в трудови, служебни или извънтрудови правоотношения с Народното събрание.

"Абсолютно не отговаря на истината твърдението, че той е съветник на председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева", се посочва в съобщението от преди години.

На 11 януари 2010 г. главният секретар на Народното събрание Иван Славчов е изпратил писмо до Районния съд във Велинград, с което информира, че такъв човек не работи в българския парламент. Писмото му е в отговор на писмо от районния съдия Наташа Даскалова от 8 януари 2010 г. В него се изпраща препис от решението на съда по дело 10/2010 г., с което е наложено административно наказание "Задържане в поделението на МВР за срок от пет денонощия" на Димитър Ангелов Стойчев.

В решението на съда пише, че за наложеното административно наказание незабавно трябва да бъде уведомен работодателят на нарушителя - администрацията на Народното събрание.

Това не пречи години по-късно показанията на Димитър Стойчев срещу Петър Харалампиев да бъдат приети за чиста монета. Причината е, че е изтекла давността и той се води с чисто съдебно досие.

Интересен факт е, че човекът с парите е на свобода, а бившият шеф на ДАБЧ чака да изтекат определените от закона 8 месеца за задържане с надеждата да докаже в съда своята невиност.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини