21 Февруари, 2019 11:33 15 934 17

Мистерия обвива ДАБЧ

  • петър харалампиев-
  • дабч

Човекът с парите се разхожда на свобода

Мистерия обвива ДАБЧ - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Половин година след показната акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) мистерия продължава да обвива обявеното разбиване на престъпна група за раздаване на българско гражданство на чужденци.

Бившият шеф Петър Харалампиев и главният ѝ секретар Красимир Томов остават в следствения арест. Това стана възможно, след като съда прие свидетелските показания, но пренебрегна аргументите на адвокатите на обвинените.

Пари у арестуваните не са намерени, обявиха адвокатите им на съдебното заседание за мерките за неотклонение на обвиняемите. Оказа се, че основните свидетели срещу тях са техни приятели и подчинени. Показанията им разкриха комични пропуски на разследващите.

Един от основните прокурорски свидетели Димитър Стойчев твърди, че е дал на Харалампиев 5000 евро подкуп на 31 август 2017 година в кабинета му, за да се издаде удостоверение на украинец, на когото по-рано било отказано. Според адвокатите на задържаните обаче още предишния ден, на 30 август, Стойчев заминал за остров Тасос, откъдето си пускал снимки. Все още не е ясно къде са тези 5000 евро.

Интересен факт е, че Димитър Стойчев е женен за украинката Катерина Бужинска-Стойчева. Тя е певица и дори в свои интервюта пред украински медии е представяла съпруга си като син на бившия президент Росен Плевнелиев.

Преди години самият Димитър Стойчев се представял и за съветник на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. През 2019 г. той е бил за пет дни в ареста за дребно хулиганство. Присъдата е наложена от Районния съд във Велинград, а обявяването ѝ направи районен съдия Наташа Даскалова по дело № 10 за 2010 г. Причината е, че Димитър Стойчев се е държал нагло и непристойно в банков клон във Велинград. През 2010 г. той е парадирал, че е бил съветник на Цецка Цачева и е упражнявал натиск над банкови служители да пренебрегнат служебните си задължения и банкови процедури, за да бъде обслужен.

При разплитането на случая, от парламента заявиха, че осъденият от Районния съд във Велинград за дребно хулиганство Димитър Ангелов Стойчев не е в трудови, служебни или извънтрудови правоотношения с Народното събрание.

"Абсолютно не отговаря на истината твърдението, че той е съветник на председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева", се посочва в съобщението от преди години.

На 11 януари 2010 г. главният секретар на Народното събрание Иван Славчов е изпратил писмо до Районния съд във Велинград, с което информира, че такъв човек не работи в българския парламент. Писмото му е в отговор на писмо от районния съдия Наташа Даскалова от 8 януари 2010 г. В него се изпраща препис от решението на съда по дело 10/2010 г., с което е наложено административно наказание "Задържане в поделението на МВР за срок от пет денонощия" на Димитър Ангелов Стойчев.

В решението на съда пише, че за наложеното административно наказание незабавно трябва да бъде уведомен работодателят на нарушителя - администрацията на Народното събрание.

Това не пречи години по-късно показанията на Димитър Стойчев срещу Петър Харалампиев да бъдат приети за чиста монета. Причината е, че е изтекла давността и той се води с чисто съдебно досие.

Интересен факт е, че човекът с парите е на свобода, а бившият шеф на ДАБЧ чака да изтекат определените от закона 8 месеца за задържане с надеждата да докаже в съда своята невиност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    60 1 Отговор
    ЦИТАТ-Човекът с парите се разхожда на свобода.КРАЙ НА ЦИТАТА.NO COMMENT
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Apple

    22 4 Отговор
    8 месеца? Ами направете ги 18 за по-сигурно...
  • 4 Жечко

    26 4 Отговор
    Ма тоя циркаджия явно! Дребен хитрец. И ко стана ся парите, няма ги!
    А БЕ ХОРА АКО НЕ СИ МАЛКО БАБАИТ НЕМОЙ СИ ПАТРИОТАР! ИНАЧЕ АКО СИ ЗДРАВ БАБАИТ СТАВАШ МУТРА! Голям удър му направиха на Каракачанката, вързаха му пак краката и се съгласи на Ф16!
  • 5 гнида

    13 2 Отговор
    Има пред една организация съкращение ДА , тя не трябва да съществува !
  • 6 Китко Миткин

    15 0 Отговор
    Кой, крал - крал. Все пак, агенцията е държавна.....''Факти'', ако искате цирка да е пълен, напишете, че Д.Стойчев, не е бил съветник на Цачева, а син .... от Плевнелиев. ''И гле'и к'во става.'' - над 500 коментара.
  • 7 държавност

    23 2 Отговор
    Цялата ни държава е такава - тука има, тука нема! Слава на ГЕРБ и Цв.Цв.
  • 8 Оооуупсс

    23 1 Отговор
    Кучетата си лаят керванът си върви..... И после ни яли. Ни пили .
    Битият е бит , а не битият ще бъде бит.
    ВСЯКО ЧУДО Е ЗА ТРИ ДНИ . ГАФ СЛЕД ГАФ , ГЕШЕФТ , ДАЛАВЕРИ , Е КОЕ ДА ЗАПОМНИ ЧОВЕК ?
    ВЕЧЕ НЕ НИ ПРАВЯТ ВПЕЧЕТЛЕНИЯ , ПАК ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ НЯМА КОРУПЦИЯ , И ПАК НЯМА ШМЕНТИ КАПЕЛИ .
    Само дето парите са изчезнали, и КТБ не е разграбена, и паспорти не продаваме,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 9689

    15 0 Отговор
    Човекът с парите е човекът със шкембето.
  • 11 Васил

    11 0 Отговор
    Няма мистерия има само корупция!
  • 12 Бате СЕР ГЕЙ

    5 0 Отговор
    Човекът с парите е на свобода......... ,е кой да разнася таксите спокойствие. Абе кой е очаквал нещо друго.
  • 13 Бачо Киро

    3 1 Отговор
    Добре де, разбрах, че са смотани и не могат да го хванат. Разбрах че все пак не съветник, племенник или баджанак на Цецка Цачева. Радвам се, че са го установили. Не разбрах обаче, дали все пак е син на Плювналиев и цяла нощ няма сън да ме хване...
    Не знам колко % са дебилите от целия народ - 80 или повече, но знам, че 99% от тях работят в държавното.
  • 14 ахмет

    2 0 Отговор
    не мога да проумея, как така тоя Стойчев е задържан за 5 дни в ареста през 2019 г, пък години по късно му била изтекла давността? Явно във "факти" сте силно повлияни от фин . успехи на пророчици и гадатели или пък и вие сте едни шменди/капели...Нищо лично де,важното е да се пише там нещо и да се присмиваме, хулим, подиграваме,обиждаме, упрекваме, съдим, ама себе си че първо трябва да "видим" , никога няма да се случи в БГ... от друга страна аз също проумявам, че за това че сме "материал" е виновен единствено г-н Борисов, обаче и аз съм човек и аз греша...Извинявайте редакцията
  • 15 ахмет

    1 0 Отговор
    как така Д. Стойчев е бил за пет дни арестуван и осъден през 2019 , а години по късно му била изтекла давността? В тази редакция сте или Люмиер до Люмиера и Ванга до Ванга или и вие сте едни шменди /капели и пишете колкото да има там нещо написано, защото то и без това ще е виновен Бойко, какво ви пука..
  • 16 батко

    0 0 Отговор
    Номерът е,че процентът за назначилите ги се е давал редовно.Всичко ще е покрито.
  • 17 Гуест

    0 0 Отговор
    В началото казаха, че са намерили и задържали огромна сума пари, след като мина малко време нямало намерени пари. Явно ще ги оправдават по старата схема ние ги хващаме вие ги пускате.