Отидете към основна версия

16 136 26

Ромски лидери признават, че организирали платен вот

  • бсп-
  • купуване на гласове-
  • горна оряховица-
  • местни избори 2019

Арестуваните тартори твърдят, че работели за кандидата на БСП в Горна Оряховица

Снимка: TrafficNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тримата арестувани купувачи на гласове в Горна Оряховица признали, че са организирали платен вот, твърдейки че е за кандидат-кмета на БСП и настоящ депутат Явор Божанков. Това показва разследване на TrafficNews.

Задържаните ромски тартори Мустафа Мустафов-Маджара, Абдула и Тодор обясняват, че наемат гласоподаватели срещу суми от 30 до 150 лева. Според казаното от тях парите били осигурени от бащата на депутата, Румен Божанков, който се смята за един от най-богатите бизнесмени в Горна Оряховица, както и най-големия работодател на местните роми.

Пред скритата камера търговците на гласове се хвалят, че няма избори, в които те да не участват. Така е било и на последния парламентарен вот, когато 25-годишният Божанков събрал над 4 000 преференции и успял да пренареди червената листа за Велико Търново, ставайки един от най-младите депутати в БСП.

Божанков и кандидатът на ГЕРБ Добромир Добрев се класираха за балотажа в Горна Оряховица. На първия тур червеният кандидат събра 5 790 гласа (31,89%), докато опонентът му получи 6 519 (35,90 %). В крайна сметка трети мандат спечели кметът на ГЕРБ.

Арестуваните Маджара, Абдула и Тодор били задържани за 72 часа и съдът трябва да реши в понеделник дали да ги остави в ареста за постоянно. В деня за размисъл преди балотажа били разпитани още 10 души, сред които местни бизнесмени и политически фигури. Те били привикани в полицията в Горна Оряховица по жалба на ГЕРБ, че техни симпатизанти са подали сигнал за предлагани пари да гласуват за Явор Божанков. Десетимата заподозряни в изборна търговия подписали предупредителни протоколи. Самият Божанков също бил привикан в полицията да дава показания преди балотажа, но тогава той категорично отрекъл да е организирал купуване на гласове, пише TrafficNews.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини