Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 14:00 16 078 26

Ромски лидери признават, че организирали платен вот

  • бсп-
  • купуване на гласове-
  • горна оряховица-
  • местни избори 2019

Арестуваните тартори твърдят, че работели за кандидата на БСП в Горна Оряховица

Ромски лидери признават, че организирали платен вот - 1
Снимка: TrafficNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тримата арестувани купувачи на гласове в Горна Оряховица признали, че са организирали платен вот, твърдейки че е за кандидат-кмета на БСП и настоящ депутат Явор Божанков. Това показва разследване на TrafficNews.

Задържаните ромски тартори Мустафа Мустафов-Маджара, Абдула и Тодор обясняват, че наемат гласоподаватели срещу суми от 30 до 150 лева. Според казаното от тях парите били осигурени от бащата на депутата, Румен Божанков, който се смята за един от най-богатите бизнесмени в Горна Оряховица, както и най-големия работодател на местните роми.

Пред скритата камера търговците на гласове се хвалят, че няма избори, в които те да не участват. Така е било и на последния парламентарен вот, когато 25-годишният Божанков събрал над 4 000 преференции и успял да пренареди червената листа за Велико Търново, ставайки един от най-младите депутати в БСП.

Божанков и кандидатът на ГЕРБ Добромир Добрев се класираха за балотажа в Горна Оряховица. На първия тур червеният кандидат събра 5 790 гласа (31,89%), докато опонентът му получи 6 519 (35,90 %). В крайна сметка трети мандат спечели кметът на ГЕРБ.

Арестуваните Маджара, Абдула и Тодор били задържани за 72 часа и съдът трябва да реши в понеделник дали да ги остави в ареста за постоянно. В деня за размисъл преди балотажа били разпитани още 10 души, сред които местни бизнесмени и политически фигури. Те били привикани в полицията в Горна Оряховица по жалба на ГЕРБ, че техни симпатизанти са подали сигнал за предлагани пари да гласуват за Явор Божанков. Десетимата заподозряни в изборна търговия подписали предупредителни протоколи. Самият Божанков също бил привикан в полицията да дава показания преди балотажа, но тогава той категорично отрекъл да е организирал купуване на гласове, пише TrafficNews.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммммм

    18 1 Отговор
    Или просто вижте Мездра и околните села...
  • 2 Трибъл

    23 28 Отговор
    Купуват гласове от името на ГЕРБ! Айде марш смешни постановки ала Иванчева!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БСП не спряла да купува гласове

    39 18 Отговор
    Крадецът вика дръжте крадецът
    Лъжкиня вика дръжте лъжецът
    Тази истерична психарка Нинова дори и фа я хванат в момента НС подкупа пак ще отрече. Но истината излезе наяве. Кюстендилката с прическа на мокра кокошка и език на пепелянка е удвоила гласовете си на втори тур в ромските махали на София. Сега какво ще излъже маниакална лъжкиня?

    Коментиран от #10

  • 5 не купували

    23 6 Отговор
    В Община Кочериново бивш затворник купуваше яко гласове за столетницата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    23 2 Отговор
    Вижте София кварталите Филиповци и Факултета, Варна Максуда и Пловдив Столипиново и после говорете!!!! И трите града бяха превзети!
  • 8 А в София

    20 5 Отговор
    Квартал "Христо Ботев" - За Фандъкова гласуват 3147 души, а за Манолова 563.
    Сходно е положението в "ромските" секции в район "Красна поляна", където е квартал "Факултета" -Фандъкова получава 2751 гласа, а Манолова – 513.
    Квартал "Филиповци" в район "Люлин" - Фандъкова е точно 6985, а за Манолова 1404.
    Кандидатката на ГЕРБ печели в съотношение пет към едно.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Мария Атанасова ПЛЯС ПЛЯС

    12 6 Отговор
    БСП не искаха кметският стол в ГО. В Горна ма'нгали бол. Събират листата от лятото през общинска фирма. Те оправиха Добрев. На миналите избори бяха ма'нгалите от Писарево и Върбица, и ГЕРБ купуваха тогава явно и в брой на ръка. Сега кебапчетата и прасето бяха на Азманов. Божанков го натопиха гробарите, кампанията му бе честна. Цялата държавна машина беше впрегната да го провали. Грешката на БСП за ГО беше, че го "спусна" в надпреварата. Гражданите сме го избрали за законодател, НЕ за кмет. Това че, навярно пречи на Нинова е друг (вътрешнопартиен) въпрос. Той и не "грее" с интелект. Ако бяха издигнали Огнян - Горна щеше да има НОВ кмет! Търново е аналогично.
  • 10 гост

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "БСП не спряла да купува гласове":

    Е то нали я хванаха оная комунистка Иванчева с парите в ръцете и тя каза че няма представа от къде са … :)
  • 11 Morgoth

    13 1 Отговор
    Предните избори най-много купуваха ДПС, а след тях по равно ГЕРБ и БСП. Може на тези избори да са сменили класацията, но надали някой от трите е паднал на четвърто място.
  • 12 Morgoth

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "А в София":

    Така е, в цигaнските квартали Фандъкова има преднина, но тези хора са основно на държавна работа и като цяло ГЕРБ имат повече възможност да се рекламират сред държавните служители. Гаранция бонусите са чакали да се появят предизборно. Тези към 5 хиляди гласа, дори при минималната преднина на Фандъкова не са решаващи за избора.
    И между другото жк. Филиповци (дане се бърка с кв. Филиповци, който е българско село, приобщено към града) е един много малък квартал, където няма 7 хиляди души, останалите са от Люлин и са смесени като етнос.
  • 13 Софиянеца

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "А в София":

    Мангустите решиха минала Неделя кой ще кмет!
  • 14 Факт

    5 0 Отговор
    А кой е най-големия работодател в софия!?
  • 15 Баба Вуна

    5 1 Отговор
    Ачи майчи тъй стана у Горна ей тука тъй... Ай кът такоз шса видим :)
  • 16 ВЪЗРАСТЕН

    7 8 Отговор
    БСП ВИНАГИ Е ТОЛЕРИРАЛА ЦИГАНИТЕ, УПРАВЛЯВАШЕ С ТЯХ , А ПОСЛЕ СЕ ОТРЕЧЕ , НО НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ , НЕ СИ УЧИЛА КУРНИ НЕ СИ , САМО ДА КРАДЕШ СИ СЕ НАУЧИЛА , КАТО ЕЛЕКТОРАТА СИ ДЕ ! ЛИКА ПРИЛИКА СТИ СИ !
  • 17 Аз бях свидетел

    14 5 Отговор
    В Горна чрез служители на реда за Добрев - ГЕРБ се раздаваха от 50- 70 лв. за първи тур, а за втория по 30- 50 лв., но кой разследващ служител или журналист ще има смелост да разкрива властимащите.

    Коментиран от #19

  • 18 Mois Kohen

    6 6 Отговор
    БКП-то купува гласове. Те са корумпирани още от времето на ПРАВЕШКИЯ ПРОСТАК. Те са подлите, а не ЛИБЕРАЛИ И ДЕМОКРАТИ. Те и ЛИЛАВИТЕ ( СИНИТЕ БОКЛУЦИ).
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кой68

    16 1 Отговор
    Променете закона:НЕГРАМОТНИ без образование/основно завършен 8 клас/четмо и писмо- НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА....Да карат гласуващия срещу номера в списъка /готови списъци при комисията/на отделен лист да си напише трите имена.Като неможе да го направи -довиждане.Всичко да е на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК......Трябва да се почне отнякъде.Не ми говорете за демокрация,а се огледайте без очила около вас.Това си е порнокрация,свободия?
  • 21 Пич от Горна Оряховица

    4 1 Отговор
    И Добри си купи гласове и Явор си купи гласове..Само че Явор го обраха и не раздадоха парите на хората..Горкичкия поданник на баща си..Сигурно Румен си бие шамари пред огледалото как набута бая кинти и нежния му син нищо не изкара...Добри е по-добрия вариант знам ги и двамата.
  • 22 Адв

    2 0 Отговор
    Какви новини сте вие да пускате нроноъ преди 10 дена като"новина" , защо ме покажете после какво са си признали в съда да видят хората истината? Аман от платени ,манипулиращи медии.
  • 23 аде

    3 1 Отговор
    абе,изкривени факти, като сте толкова коректна медия защо не публикувате официалните резултати от СИК да се види за кого се гласували ромите и ще стане ясно кой е купувал гласовете.
  • 24 Nyakoj

    3 0 Отговор
    Че това с купуването на гласове го има навсякъде-някои си признават, други не.
  • 25 Янко Шумкарев

    6 0 Отговор
    Купуването на гласове е малката беда, купуването на телевизии, политици и социолози е по-опасно, но това не е престъпление
  • 26 дъртия

    1 0 Отговор
    КАКВА СТАНА ТЯ ! НАЛИ дамаджаната твърдеше че САМО ГЕРБ и ДПС КУПУВАЛИ ГЛАСОВЕ !