Отидете към основна версия

9 038 40

Никола Вапцаров пред ФАКТИ: ДПС ги е страх от служебното правителство

  • никола вапцаров-
  • изправи се.бг-
  • изправи се.бг! ние идваме!-
  • ибгни-
  • полицейско насилие-
  • служебно правителство-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • дпс

"ГЕРБ също има причини да се страхува от служебното правителство. Не мога да разбера обаче защо ИТН се страхува от служебното правителство", каза гражданският активист

"Aз наистина изпитвам много голямо разочарование от това, което се случи, защото ние наистина имахме желанието да подкрепим кабинет на "Има такъв народ". Но бяхме поставени в една ситуация, в която просто нямаше начин да се съгласим с въпросните кандидати. Говорим за Петър Илиев, за кандидата за премиер Пламен Николов и други". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ гражданският активист Никола Вапцаров, който прекара месеци на протестите срещу главния прокурор и правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Той бе и кандидат за народен представител от обединението "Изправи се.БГ!" Ние идваме!".

"Имам чувството, че имаше една поредица от фалстартове, които направиха "Има такъв народ", които в крайна сметка се сърдят на нас, че не сме се съгласили с техните предложения. Истината е, че техните предложения не бяха адекватни", допълни гражданският активист.

"Аз мисля, че след интервюто на Петър Илиев нямаше здравомислещ български гражданин, който наистина да иска това да бъде силовият министър. Дори и БСП свали доверието си от него, имайки предвид, че Петър Илиев има все пак топла връзка с БСП", отчете Вапцаров.

"Говорим и за друго нещо, което е много интересно - тази агресия, която изведнъж излезе от "Има такъв народ" спрямо партньорите ѝ, тя е абсолютно необяснима и неадекватна. Не може в един момент да търсиш подкрепата на г-жа Манолова и в следващия момент, когато не я получиш, директно да влезеш в Туитър и да напишеш, че тя е "олигофрен". Имаше такъв туит от Пламен Николов, който беше ретуитнат от Тошко Йорданов", коментира още Никола Вапцаров.

"На карта е нещо много по-голямо от Слави Трифонов и "Има такъв народ", а именно България. И ако те не могат да разберат важността на стъпките, които трябва да бъдат предприети от Народното събрание, наистина е по-добре да отиваме на нови избори и те да си понесат последствията от тези нови избори", смята гражданският активист, който продължи коментара си за "Има такъв народ" по следния начин: "Не можеш да се държиш като един дивак в парламента. Ние се борихме срещу 12-годишното управление на ГЕРБ, които се държаха по този начин, които работеха с манипулации, с инсинуации, с лъжи, с еднолично управление. Бяхме на улицата, за да прекратим този модел. Не конкретно защото мразим Бойко Борисов, макар и сигурно много хора да го мразят конкретно него, не защото конкретно мразим ГЕРБ и членовете на ГЕРБ, а защото ненавиждаме диктаторския модел и начин на поведение, този бабаитизъм в политиката".

Като пасив на ИТН Вапцаров отчете и това, че в парламента те действат като един и депутатите от парламентарната им група нямат собствено мнение. Той ги призова да помислят по-добре над действията си.

"ДПС ги е страх от служебното правителство, защото те започнаха да разколачват техния модел, започнаха лека-полека да вадят, да отскубват техните "пипала на октопода" от държавния апарат. Това нещо не им харесва. ГЕРБ също има причини да се страхува от служебното правителство. Не мога да разбера обаче защо ИТН се страхува от служебното правителство. Надявам се, че това е само заради егото им и желанието им техни кадри да блеснат, а не някакви икономически интереси, които целят да саботират работата на министър Кирил Петков и на министър Асен Василев например", заяви още Никола Вапцаров в разговора си с Лили Маринкова.

Той, като човек, присъствал на протестите от миналата година, и то дълго време, даде своя коментар за садистичното полицейско насилие пред сградата на Министерски съвет, случило се през юли 2020 година:

"Аз познавам г-н Андон Андонов (б.р. главатарят на садистите в полицейски униформи) много добре, защото той се грижеше за лагера на майките от "Системата ни убива", който бе разположен и досега седи на Министерски съвет. Аз бях шокиран като разбрах, че е в Бюрото на Иван Гешев, след това бях шокиран от кадрите, които видях, защото той наистина не ми направи впечатление на такъв човек. Не очаквах това нещо от полицай Андонов, защото той, в разговори с него, ми изглеждаше доста мил и интелигентен човек", обясни Вапцаров за Андонов, който видяхме от кадрите с полицейско насилие в доста брутална светлина.

Гражданският активист изрази цялостен шок от полицейското насилие, което видяхме на кадрите, разпространени в миналия петък.

Той обясни, че например във Франция се използва сила срещу агресивни протестиращи, но до момента на задържане на дадения човек, а не след задържането. "Човек, който е задържан и след това е подложен на бой с палка или пръскане със спрей, това ще значи много сериозно дисциплинарно наказание и понасяне на наказателна отговорност от страна на служителя".

Вапцаров е на мнение, че полицаите са малтретирали тези хора под колоните, защото не са публични личности и не биха могли след това да вдигнат голям шум за въпросното полицейско насилие.

"Ако се остави служебното правителство да си свърши работата и моделът ДПС-ГЕРБ бъде изчегъртан, като тук не говорим хората да бъдат изчегъртани, а моделът, то тогава партии като ДПС и ГЕРБ ще загубят голяма част от хората, които ги подкрепят, защото няма да го има страха от някакви последствия", счита представителят на "Изправи се.БГ".

"Смятам, че някои членове на служебното правителство трябва да намерят място в редовното правителство, и по-специално говоря за Кирил Петков, за Асен Василев, и за Бойко Рашков, разбира се. Има и други, които са доказали с работата си, че са наистина добри администратори, добри управленци. На България в момента и трябва едно ударно правителство от "супергерои", което да изкара едни 8 месеца, година, например, и след това да се направят едни нови избори, в които вече да се отрази мнението на обществото за бъдещия модел на управление на България, без страха от ДПС и ГЕРБ, без влиянието на олигархичните кръгове, които са зад тях", завърши с тези думи Николай Вапцаров участието си във ФАКТИ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 48 гласа.

Свързани новини