Отидете към основна версия

6 974 143

Евродепутатът Петър Витанов за полицейско насилие пред ФАКТИ: Варварство, свинщина, беззаконие

  • петър витанов-
  • бсп-
  • евродепутат-
  • полицейско насилие

"Вина не трябва да се търси само от тези хора, които са преките извършители на зверствата. Безспорно вина имат и техните началници, и този, който стоеше начело на държавата", категоричен бе социалистът

Снимка: ФАКТИ

"Това, което предстои да направим, защото в момента европейските институции са във ваканция, е в качеството ми на европейски депутат и член на комисията ЛИБЕ - комисията по граждански права, правосъдие и обществен ред, да сигнализираме и запознаем нашите колеги с новопостъпилите данни за полицейското насилие в България". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ евродепутатът от БСП Петър Витанов. Думите му бяха в контекста на смразяващите кръвта кадри, на които се вижда как български полицейски служители пребиват и се гаврят с безпомощни български граждани.

"Защо го правим? Първо защото е възмутително. Това е варварство, свинщина, беззаконие, няма как да бъде пропуснато. Възмутително е, буди отвращение, погнуса и трябва да бъдат взети всякакви мерки за неговото преустановяване и да не се случва никога повече за в бъдеще. Правим го и защото вярваме в европейските институции и Европейския съюз и смятам, че по този начин бихме могли да предотвратим поне няколко неща за в бъдеще", продължи по темата Витанов.

"Тези записи със сигурност са били скрити и не са показани на широката общественост. В това няма никакво съмнение поради една проста причина - никой не е разполагал с тях, никой не ги е виждал и затова те предизвикаха такава вълна от възмущение. Ако бяха показани, цялото правителство на ГЕРБ щеше да бъде пометено от общественото недоволство, от обществения гняв и възмущение още миналото лято. Доколкото ми е известно и това днес беше потвърдено от министър Рашков, тези записи от НСО са предоставени на СДВР за тяхно вътрешно разследване една седмица след събитията и те не са били обществено достояние", коментира евродепутатът.

"Можем да имаме известни резерви за действията на Европейската комисия, още повече, че те не бяха достатъчно категорични по отношение на това, което се случва в България. Видяхте, американските ни партньори много по-крайни действия предприеха за неща, които всички ние в България знаем, докато брюкселският език и клишираността, и дипломатичността на ЕК особено, по-скоро даде повод за различни интерпретации. Не бяха толкова категорични", обясни Петър Витанов, като преди това обясни, че Европейската комисия, тъй като се доминира от дясната, условно казано, ЕНП, е склонна на двоен аршин.

"Това нещо няма аналог в европейската практика. Не съм виждал в европейска страна полицията (б.р. уточнява, че не отъждествява цялата полиция с действията на конкретните брутални полицаи) да се гаври с беззащитни хора, с вързани хора, с такива, които не представляват заплаха. Това е възмутително. На мен това ми напомня на зверствата на нацистките палачи в концлагерите, които са фотографирали изстъпленията си", каза социалистът, оборвайки твърдението, че: "навсякъде полицията биела".

"Има нещо отвратително символично в мястото, в което са били хвърляни като чували тези хора, защото там е работното място на министър-председателя, който два пъти на ден - веднъж сутрин и веднъж вечер, отива и се връща от работа. Там се помещава и Конституционният съд, а за всички българи той все пак е символ на справедливостта", добави още евродепутатът по темата за полицейското насилие.

"Това няма как да се случи и няма как да е резултат само от изпуснати нерви на определени полицаи. Зад него, без никакво съмнение, прозира организирано, преднамерено беззаконие. Първо защото видях, че тези хора, които са извършителите на тези изстъпления, те нямат обозначителните значки - това, което представлява тяхното ЕГН. По Закона за МВР са длъжни да ги носят, за да могат впоследствие да бъдат идентифицирани. Това няма как да се случи само по тяхната воля (б.р. да ги нямат тези значки), очевидно за нещо подобно има санкция. В държава, в която 12 години един човек твърдеше, че без него слънцето не изгрява и не залязва, в която той казваше, че нищо не се случва без неговото знание и "вадеше пари от джоба си" за пенсии или за магистрали, или уволняваше и назначаваше всеки един чиновник, няма как хората да не смятат, че неговият образ се подава и зад полицейските бухалки. Така че според мен вина не трябва да се търси само от тези хора, които са преките извършители на зверствата. Безспорно вина имат и техните началници, и този, който стоеше начело на държавата. И затова едно от желанията, които имам, е тези кадри специално да ги покажем на ЕНП и на председателя на ЕНП Манфред Вебер, който толкова много си харесва Бойко Борисов. И ако толкова все още ги харесва, да му предложим да си ги взима в Брюксел - Бойко Борисов, заедно с тогавашния министър на вътрешните работи и този след това", допълни евродепутатът.

С примери от публични изяви на бившите вътрешни министри - Младен Маринов и Христо Терзийски, Петър Витанов илюстрира как тези двама настоящи народни представители от ГЕРБ-СДС изпадат в противоречие и буквално откровено лъжат, за да прикрият полицейските издевателства над мирни български граждани.

Евродепутатът е убеден, че не е имало писмено разпореждане към полицаите да действат по този варварски начин спрямо невинни граждани, защото това би било разобличаващо. "Не вярвам някой да постави подписа си под подобни заповеди, но съм абсолютно убеден, че е имало устни разпореждания", категоричен бе той.

Социалистът коментира и засега неуспешните преговори между парламентарно представените партии за съставяне на редовно правителство: "В известна степен случаят с кадри с полицейско насилие може да подейства консолидационно на всички онези политически партии, титулуващи се "партии на промяната", за да загърбят егото си и да видят, че всъщност основният проблем пред България беше онова 12-годишно управление, което ни върна назад до развитието на латиноамериканските републики, и то не най-напредналите от тях. Надявам се това в крайна сметка да бъде онзи импулс, който би ги накарал да преодолеят егото си.

Като социалист, като човек от Българската социалистическа партия мога да кажа, че моята партия беше единствената, която успя да съхрани нормалния тон и която в тази политическа лудост, обхванала всички партии, се държа най-рационално и най-адекватно. Това бе потвърдено от президента на днешните консултации, бе потвърдено дори от председателя на "Има такъв народ", бе потвърдено и от редица експерти и политолози. Затова си мисля, че е най-логично този трети мандат да бъде поверен на БСП като единствената партия, която може да бъде медиатор и която може да си говори с всички останали партии и да внесе някакъв разум, за да се излъчи временно редовно правителство не на БСП, а на всички онези, които искат този модел на ГЕРБ, който беше създаден, наложен и утвърден, никога да не се повтаря, защото имаме толкова много важни неща да решаваме в държавата".

"За мен не е най-важното кой е носителят на този мандат. За това и третият мандат е кризисен, той се връчва на парламентарна група, а не на излъчен министър-председател, защото се предполага, че той трябва да бъде като основа за постигане на един много по-широк консенсус", уточни той.

Петър Витанов изрази убеденост, че БСП ще подходи отговорно, на когото и да връчи третия мандат президентът Румен Радев. Евродепутатът бе категоричен, че по никакъв начин на държавния глава не трябва да бъдат поставяни ултиматуми и не трябва да му се извиват ръцете относно връчването на третия мандат.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.

Свързани новини