Отидете към основна версия

10 264 49

Славов и Димитров за газа: Има тайни договорки с Москва (ВИДЕО)

  • мартин димитров-
  • петър славов-
  • газова карта

Според тях е спорно дали въобще съществува проект "Балкански поток"

Скъпият ток е резултат от грешки, които започват още от мандата на ГЕРБ, но и служебният кабинет даде своя дан. На първо място имаме договорен азербайджански газ и не го купуваме. Има и капани, заложени от ГЕРБ - ПАВЕЦ "Чаира" е огромна мощност, която сега точно се ремонтира; газовата връзка с Гърция - ГЕРБ я строят 12 г., защото не искат да я направят, а тя е истинската диверсификация. Това заяви в студиото на ФАКТИ икономистът Мартин Димитров.

Той допълни, че в България има огромна общност от хора, които искат да купуваме газ само от един източник и да бъдем зависими от Москва. Според адв. Петър Славов пък прякото доказателство за това е "руско-турски поток".

"Балкански поток, който не е ясно колко е балкански или е просто продължение на тръбата от Турция, беше построен за 1 година и за който българските граждани платихме 3 млрд. лева. Може за 1 г. да построят 400 км тръба, а гръцката връзка 150 км не могат да я направят - очевидно има нежелание", каза Славов.

"Има и тайни договорки с Москва и те са сред причините за високите цени. Подписват карта за газопреносната мрежа по времето на ГЕРБ с Москва. Аз я исках тази карта от служебния министър на енергетиката, той не може да я намери. На комисия предложих да я поискаме от руския министър на енергетиката, те ме разубеждават, задължихме "Булгартрансгаз" да я даде в срок от 2 седмици, мина срокът - пак нищо. Сега с колегата Радан Кънев и с Петър Славов вече я искаме от европейския комисар по енергетиката. Дотам я докарахме", разкри Димитров, който беше депутат в 46-ото НС.

Според него е спорно дали въобще съществува проект "Балкански поток" или това име е измислено за пред българите.

"Явно са я изгубили умишлено, но аз се надявам да я намерим и тайните да станат публичност. Другото е да се потърси отговорност, не е министерско поведение - питал бил тук, питал там. Щом я няма картата, да има санкции. ГЕРБ са я изгубили, служебното правителство не я търси достатъчно усърдно", допълни Славов.

Целия разговор с кандидатите за депутати гледайте във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.

Свързани новини