Отидете към основна версия

8 155 105

Стоян Михалев, ДБ за ФАКТИ: Ще направим всичко възможно Гешев да не продължи да е главен прокурор

  • стоян михалев-
  • демократична българия-
  • коалиция-
  • управление-
  • местна власт-
  • герб-
  • иван гешев

"Борисов раздава на своите хора късчета от тортата постоянно", посочи народният представител от "Демократична България"

Снимка: ФАКТИ

“На мен ми направи много добро впечатление, че партиите, които влизат в обединението за управление на промяната успяха да намерят един много добър комуникационен канал към разбирателство, обединявайки се зад общите цели - какво трябва да се свърши за България. ГЕРБ вчера направи внушение, че единственото нещо, което ни държи в момента е анти-ГЕРБ реториката. Да, тя е много силен и важен инструмент, защото ако няма смяна на това 12-годишно безвремие и клептокрация, в която живяхме, то нищо ново няма как да започне и да се променя”.

Това посочи народният представител Стоян Михалев от "Демократична България" пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Както се видя, преговорите, които се проведоха, бяха по политики - те не бяха за това как да назначим един човек на мястото на друг, защото този е от нашите, пък онзи е от вашите”, допълни той.

Разговорът премина към “сделката”, която ГЕРБ предлага - ПП оттеглят Бойко Рашков и ГЕРБ дават гласовете си за конституционни реформи. “Ние подписахме коалиционно споразумение с “Продължаваме промяната”. Бойко Рашков е техен избор. Ако МВР беше сред министерствата, които трябва да сформира “Демократична България”, със сигурност министърът на вътрешните работи нямаше да се казва Бойко Рашков. В ситуация, в която ПП го предлагат, а и в последните месеци се видя, че този министър свърши реални неща, особено в борбата с купения вот - област, в което ГЕРБ и ДПС са за рекорд на “Гинес”, ние не може да кажем: “Сменете го”, посочи Михалев.

“Като гражданин ще кажа, не като политик - това да бъде преборен близо 90% от купения вот, за мен е невероятно постижение на българския демократичен процес”, коментира той.

“Това, което се случва с Гешев, беше предизвестено. Беше ясно, че ще дойде момент, в който неговата позиция ще бъде силно застрашена. Ние ще направим всичко възможно, за да не продължи той да бъде главен прокурор. Този човек е достатъчно компрометиран в годините назад. Сега чувам, че има някакви данни за неговата специална роля по делото “КТБ”. Не знам какво точно е правил, има различни версии, но до мен достига информация, че е унищожавал доказателства. Не мога да знам това, но ако има такива данни и има институции, които да си свършат работата, смятам, че на главния прокурор ще му е изключително трудно да остане на тази позиция”, смята още Михалев.

Разговорът премина към спешните проблеми за решаване, извън съдебната реформа. “За мен най-тежкият проблем е пандемията”, смята Михалев. Той отхвърли тезата да има някаква конспиративна връзка между това досегашният ръководител на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова вече да е здравен министър.

“За мен е много важно да решим и проблемите с цената на тока. Това може да ни отвори много големи проблеми след Нова година. Тези проблеми в момента са видими за бизнеса, но не са видими за битовите потребители. Могат да станат видими всеки момент”, посочи още той.

На въпроса дали е доволен от ресорите, които “Демократична България” взе в новото правителство, народният представител отговори: “Смятам, че това са най-важните неща, които винаги сме изтъквали. Едното е реформата в правосъдието, другото - винаги сме казвали, че сме за радикална дигитализация. Това са два много важни сектора. Околната среда дълги години се подценяваше като тема у нас. Сега виждаме, че в цял свят това е много важна тема. Ние не можем да си затваряме очите”.

Разговорът премина към поведението на преданите на ГЕРБ кметове и общинари и ще се промени ли то. Припомняме, че Стоян Михалев е избран за депутат от Варна. “Аз смятам, че това ще е бавен процес, но ще се случи. Разпадът ще тръгне от съдбата на кмета Портних. Усещам, че започва да назрява едно гражданско нежелание този човек да продължава да изпълнява своята функция на фигурант. Очевидно е, че ГЕРБ са го сложили там, за да изпълнява поръчките и ангажиментите, които Борисов е поел към този или онзи. Случилото се с акциите за Пловдивския панаир, които Борисов беше дал - част от тях, на Община Варна, след това имаше решение на Общинския съвет от 2017 г., че трябва да бъдат върнати на държавата. Решението е гласувано, но кметът Портних и до ден днешен отказва да го изпълни”, коментира народният представител.

Народният представител подчерта, че за разпореждането с акциите миналата седмица се провело онлайн заседание на Общинския съвет, а само няколко дни по-късно - присъствен банкет на общината в заведение.

“Моята информация от преди два часа е, че все още областният управител не е получил протокол от това решение на Общинския съвет. Тоест той все още е възпрепятстван да реагира”, допълни Стоян Михалев.

Според него “Борисов раздава на своите хора късчета от тортата постоянно”, имайки предвид и свързаното с Доган Пристанище “Варна”, и отдаването на площи от пристанището на концесия на Младен Михалев - Маджо и т.н.

“Общините са последният бастион на герберското управление. Може обаче да се случи така, че да има промяна още преди местните избори след година и половина”, смята още той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 51 гласа.

Свързани новини