Отидете към основна версия

72 280 50

Франция плаче! Терорист с ТИР премаза поне 84 души в Ница (18+)

  • ница-
  • камион-
  • терор-
  • ислямист

Потушен бе пожар в Айфеловата кула

Камион се вряза малко след полунощ в петък в тълпите от хора, излезли да празнуват Деня на Бастилията в крайбрежния град Ница в Южна Франция. Според президента на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг Кристиан Естрози загиналите са поне 84, а още най-малко 100 човека са ранени, 15 от които в изключително тежко състояние.

Атаката се е случила по време на празнична заря на известната Promenade des Anglais - "Английска алея". Камионът е забелязан още преди атаката, като очевидно е криволичел в опитите си да мине през тълпата. Шофьорът, който според Nice Matin е от тунизийски произход, е застрелян от местната полиция.

Според очевидци ТИР-ът е изминал през близо двукилометрово множество от хора, които са гледали празничните фойерверки по случай Деня на Бастилията.

Президентът на регионалния съвет на Прованс-Алпи-Лазурен бряг Кристиан Естрози съобщи, че в ремаркето на камиона са открити оръжие и гранати, предава РИА "Новости".

Руският телевизионен канал Russia Today цитира очевидци, според които заедно с ТИР-а в тълпата са нахлули въоръжени, които са открили огън по хората. Други твърдят, че изстрелите са били дело на полицията.

Междувременно парижката полиция обяви, че на Айфеловата кула е избухнал пожар. Официалното съобщение гласи, че се касае за инцидент, възникнал по технически причини, предава ТАСС. Огънят е бил потушен.

Facebook активира функцията Safety Check, която позволява на потребителите в района на терористичния акт да съобщят, че не са пострадали.

Президентът на САЩ Барак Обама е предложил помощ на френските власти в "разследването на атаката и изправянето на виновните пред закона". Кандидатът за негов наследник Доналд Тръмп пък обяви, че отлага обявяването на своя евентуален вицепрезидент заради атаката в Ница, което бе насрочено за утре.

Трагичният парадокс се състои в това, че обект на атаката в Ница бяха хора, които празнуваха свободата, равенството и братството, коментира в Twitter президентът на Европейскя съвет Доналд Туск.

На Коледа през 2014 г. в центъра на Глазгоу по подобен начин загинаха шестима души, а осем други бяха ранени, след като камион за боклук се вряза в разхождащи се по улиците. Тогава тезата за престъпно или умишлено действие бързо беше отхвърлена от властите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини