Отидете към основна версия

2 256 3

Пожарът край АЕЦ "Чернобил" е под контрол

  • чернобил-
  • пожар-
  • украйна-
  • аец чернобил

Украинската служба за извънредни ситуации увери, че радиационният фон е в норма

Горският пожарт, който избухна в Чернобилската забранена зона, е локализиран, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС.

Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища - трева, паднали дървета и пънове. За потушаването му са привлечени 35 единици техника и 150 пожарникари. Полицията разследва причините за възникването на пожара.

Системата за контрол на радиационната обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като първоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.

И преди са възниквали пожари в Чернобилската забранена зона, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона. През 2016 г. също имаше пожари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Голям пожар в хотел в Лондон

    Голям пожар е избухнал в петзвездния хотел „Мандарин ориентал“ в центъра на Лондон, съобщи BBC. Сигналът за пожара е бил подаден в 16:0 ...
    06.06.2018
    2 009
    4
  • Пожар в АЕЦ "Чернобил"

    Украинските власти съобщиха за пламнал горски пожар в района на експлодиралата атомна централа в Чернобил, но увериха, че няма покачване на нивото на ...
    06.06.2018
    3 512
    2
Новини по държави: