Отидете към основна версия

6 Януари, 2019 08:30, обновена 6 Януари, 2019 08:30 4 147 62

„Жълтите жилетки“ нахлуха в правителствена сграда

  • жълти жилетки-
  • протест-
  • франция-
  • еманюел макрон

50 000 души по френските улици при поредния протест на движението

Снимка: EPA/БГНЕС

Инциденти във Франция по време на осмия пореден протест на движението на т.нар. "жълти жилетки". Протестиращи нахлуха в сградата на министерство в Париж, предаде БНР, позовавайки се на френските медии. Досега в хаоса на протестите загинаха десет души, а десетки бяха ранени

Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие срещу Републиката и нейните пазачи и символи", проявено на днешния протест на "жълтите жилетки". Той стори това с публикация в социалната мрежа Twitter. Макрон обеща справедливи наказания за извършителите на безредиците.

Прокуратурата е започнала разследване във връзка с нападението на министерството на връзките с парламента, заради което беше евакуиран говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Портата на сградата е изкъртена, счупени са прозорци и служебни автомобили.

"Нападението е срещу Републиката и нейните институции" - заяви министърът по "Франс енфо", добавяйки, че силата е на страната на закона. Инцидентите днес бяха многобройни, в центъра на столицата отново бяха опожарени автомобили и скутери, в провинцията е имало опити за нападения на обществени сгради.

Общо над 50 000 души са протестирали в страната - това прави около 1 човек на населено място, заключи в края на ден вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Започнали с блокади срещу поскъпването на горивата, което президентът Макрон отмени, протестиращите разшириха исканията си за повече социална справедливост. Появяват се и идеи за оформянето им политическа формация.

Освен митингите "жълтите жилетки" направиха опит и за няколко събрания, за да обсъдят бъдещата си тактика. Те не изключват идеята за представяне на европейските избори, без да имат съгласие засега. БНР споделя още, че според проучване на "Одокса" 55% от французите симпатизират на движението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: