Отидете към основна версия

3 068 7

ЦЕРН с визия за следващо поколение колайдер

  • церн-
  • колайдер-
  • учени

Той може да заработи през 2040 г.

Снимка: Shutterstock

Учените, стоящи зад най-големия колайдер в света, представиха своята многомилиардна визия за изграждането на още по-голям колайдер. Те се надяват, че той ще помогне за разкриването на още повече тайни за материята и за вселената в идните десетилетия, съобщи Darik.

Представители на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) днес представиха своето проучване за т.нар. "Бъдещ кръгов колайдер", разположен в 100-километров тунел, който може да заработи през 2040 г.

Той може да бъде разположен близо до настоящия 27-километров Голям андронен колайдер близо до Женева, който стана световно известен заради това че потвърди съществуването на Хигс бозона преди 7 години.

Представителите на ЦЕРН се надяват, че 22-те страни членки на организацията ще вземат решение по проекта в идните няколко години. Проектът ще започне с изграждане на електрон-позитронен колайдер на стойност 9 млрд. евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЦЕРН пусна нов ускорител на частици

    Учените от физичната лаборатория ЦЕРН представиха нов ускорител на ядрени частици, съобщи The Local. До 2021 г. устройството трябва да бъде свързан ...
    10.05.2017
    2 175
    2
  • ЦЕРН с мониторинг на ядрената ни физика

    Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. ...
    24.03.2017
    1 621
    0
Новини по държави: