Отидете към основна версия

3 904 6

Косово изпраща спецчасти за комбината „Трепча“

  • косово-
  • армия-
  • сърбия-
  • комбинат-
  • трепча

Целта е те да завземат постройките на металургичния комбинат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Косовските власти планират да изпратят специална част на силите си за сигурност, която да завземе постройките на металургичния комбинат „Трепча“ в Северно Косово и по този начин на практика да инфилтрират сръбската част на страната, съобщава белградският ежедневник Blic, като се позовава на свои източници от дипломатическите кръгове в Прищина.

Те информират още, че КФОР е наясно с тези планове и не изключва възможността да допусне тази акция. Събеседникът на изданието добавя, че изпълнението на замисъла, както и това, дали изобщо акцията ще стане реалност, зависи пряко от вътрешнополитическите събития в Косово, но и от по-широките политически активности около Прищина.

„Но иначе има основи и намерения за осъществяване на операцията“, е заявил пред Blic източникът от Прищина. Косовското правителство ще обоснове операцията с приетите наскоро от парламента в Прищина закони, които се отнасят за „Трепча“, твърди още вестникът. Със завземането на металургичния комбинат те ще искат да покажат, че законите на Косово се прилагат и се отнасят за цялата територия на държавата.

За подобно развитие на нещата, както и за възможната акция на лидерите на косовските албанци, говори решението от миналата седмица (8 март) за вписването на „Трепча“ в агенцията за регистрация на имоти в Косово като акционерно дружество. Косовската държава притежава 80% от акциите, а останалите 20% са на работниците в комбината. По-рано бе приет Закон за „Трепча“ и статут на дружеството в косовския парламент, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Политици се биха в косовски ресторант

    Косовски и сръбски политици си размениха удари и обиди по време на среща в Прищина, съобщи сръбският канал H1. В мелето са участвали лидерът на Сво ...
    21.03.2019
    1 233
    4