Last news in Fakti

13 Март, 2019 16:05 3 898 6

Косово изпраща спецчасти за комбината „Трепча“

  • косово-
  • армия-
  • сърбия-
  • комбинат-
  • трепча

Целта е те да завземат постройките на металургичния комбинат

Косово изпраща спецчасти за комбината „Трепча“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Косовските власти планират да изпратят специална част на силите си за сигурност, която да завземе постройките на металургичния комбинат „Трепча“ в Северно Косово и по този начин на практика да инфилтрират сръбската част на страната, съобщава белградският ежедневник Blic, като се позовава на свои източници от дипломатическите кръгове в Прищина.

Те информират още, че КФОР е наясно с тези планове и не изключва възможността да допусне тази акция. Събеседникът на изданието добавя, че изпълнението на замисъла, както и това, дали изобщо акцията ще стане реалност, зависи пряко от вътрешнополитическите събития в Косово, но и от по-широките политически активности около Прищина.

„Но иначе има основи и намерения за осъществяване на операцията“, е заявил пред Blic източникът от Прищина. Косовското правителство ще обоснове операцията с приетите наскоро от парламента в Прищина закони, които се отнасят за „Трепча“, твърди още вестникът. Със завземането на металургичния комбинат те ще искат да покажат, че законите на Косово се прилагат и се отнасят за цялата територия на държавата.

За подобно развитие на нещата, както и за възможната акция на лидерите на косовските албанци, говори решението от миналата седмица (8 март) за вписването на „Трепча“ в агенцията за регистрация на имоти в Косово като акционерно дружество. Косовската държава притежава 80% от акциите, а останалите 20% са на работниците в комбината. По-рано бе приет Закон за „Трепча“ и статут на дружеството в косовския парламент, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРЕПЧА Е ДВА ПЪТИ ПО ГОЛЯМ

    4 2 Отговор
    ОТ КРЕМИКОВЦИ МЕТАЛОРТИЧЕН ЗАВОД ПЛЮС ХИЛЯДА СЪПЪТСТВАЩИ ПРОИЗВОДСТВА ОТ ОБИКНОВЕННИ АКУМУЛАТОРИ ДО БАТЕРИИ ЗА ПОДВОДНИЦИ/ ТАКИВА СИ ПРАВЯТ ОЩЕ НА ТРИ МЕСТА ПО СВЕТА/
  • 2 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор
    ,,Клечката кибрит,, за ...балканският погреб....
  • 3 Манаф

    12 4 Отговор
    Шиптърите много са си повярвали нещо
  • 4 АЛБАНЕЦ АМА РЕАЛИСТА МОЛЯ

    4 0 Отговор
    Трепча вярно е голям металургичен завод,навремето трепча беше гарант за всички държавни кредити на СФРЮ.
    Почти всеки месец тир-гондоли сас БГ регистрациони табелки товарят од там за БЪЛГАРИЯ.
  • 5 натовец

    5 2 Отговор
    КФОР знаят , но си мълчат. Поредното гадно действие на убийците от САЩ.
  • 6 с122

    3 0 Отговор
    Кой нормален човек чете и вярва на србски вестници и медии? А, да, лоботомизираните червенотиквеничковчета