Отидете към основна версия

2 881 21

Напрежението в Белград расте (СНИМКИ)

  • сърбия-
  • протест-
  • белград-
  • вучич-
  • напрежение

Протестиращи стигнаха до входа на президентството

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Протестиращи пробиха защитния полицейски кордон и достигнаха до входа на сградата на президентството, където бяха спрени от жандармерия. Това стана буквално секунди след началото на обръщението на сръбския президент Александър Вучич към нацията. Протестиращите скандират: „Край с него”, „Арестувайте Вучич”.

В момента улицата, на която се намира сградата на президентството е затворена за движение. Борко Стефанович, един от лидерите на опозицията, съобщи, че „всички входове и изходи от президентството са блокирани”.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас и Бошко Обрадович се опитват да спрат демонстрантите, отправили се към входа на президентството, съобщават репортери от мястото. В същото време лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац преговаря с полицията, за да не се стигне до употреба на сила.

Пред президентството са и други опозиционни лидери, Вук Йеремич и Драган Джилас.

„Всички, които участваха в безредиците в събота (бел. ред. 16 март 2019 г.) ще отговарят за действията си пред закона”, каза Вучич по време на обръщението си към нацията. „Държавата няма да позволи насилие. Който смята, че може да получи политически резултати по пътя на насилието, дълбоко греши”, каза Вучич и оприличи лидерите на протеста като фашисти и олигарси: „Фашистът (Бошко) Обрадович и олигархът (Драган) Джилас, укрили 500 млн. USD и (Вук) Еремич искат да си върнат властта, за да продължат да лъжат. Аз съм тяхната цел, тъй като провеждат политическа консолидация в Сърбия и развиват икономиката”, каза президентът на западната ни съседка.

По време на пресконференцията, след обръщението, непрекъснато се чуваха скандирания и подсвирквания от протестиращите отвън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: