Отидете към основна версия

3 847 97

Сърбия отбелязва 20 години от НАТО-вските бомбардировки

  • сърбия-
  • нато-
  • бомбардировки-
  • отбелязване

78 дни продължи операцията на НАТО в западната ни съседка

Редица възпоменателни церемонии се провеждат днес в Сърбия по повод 78-дневната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия през 1999 г., чиято цел беше прекратяване на конфликта в Косово. Президентът Александър Вучич, премиерът Ана Бърнабич, представители на армията, църквата, дипломатическия корпус и граждани, ще почетат жертвите в Ниш.

В Белград пред паметника "Защо" в знак на почит към загиналите служители на телевизия РТС венци положиха кметът на сръбската столица Зоран Радойчич, семействата на загиналите служители от държавната телевизия РТС, заместник-министърът на културата Славица Трифунович и генералният директор на телевизията Драган Буйошевич.

На днешния ден преди 20 години след редица опити и предложения на международната общност за решаване на косовската криза НАТО предприе въздушни удари срещу СР Югославия, които продължиха 78 дни. Операцията започна по нареждане на генералния секретар на алианса Хавиер Солана, а същата нощ правителството в Белград обяви военно положение.

През всичките тези години отделни официални лица изразяваха съжаление за „страничните жертви” по време на бомбардировките, при които по данни на Сърбия са загинали 2500 души и са ранени пет пъти повече, но никой досега не се е извинил за нападенията, смятани и досега за оправдани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: