Отидете към основна версия

2 752 19

"Файненшъл Таймс": "Апартаментгейт" може да повали ГЕРБ

  • файненшъл таймс-
  • апартаментгейт-
  • герб

Международното издание анализира последните скандали в българската политика

Снимка: Shutterstock

Случаят със скандално придобити имоти от български граждани стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс“.

От медията анализират, че информациите за евтини или недекларирани жилища на представители на властта, удрят по управляващите от ГЕРБ. Заради това партията може и да загуби предстоящите европейски избори.

Освен това, заради случая премиера Бойко Борисов може да не успее в опитите си да убеди ЕС да премахне мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Посочва се, че обществото е било разтърсено от информациите за придобитите апартаменти от представители на властта, както и от лукса, в който те живеят.

От Медията посочват подадените оставки от министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник – председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Анализира се това, че и двамата отричат да са извършили нещо грешно.

Интерес представлява и случая с шефа на агенция „Антикорупция“ Пламен Георгиев, когото премиера посъветва да си вземе дълъг отпуск, докато се проверяват въпроси около терасата на неговото жилище. Посочва се, че нередностите са станали обществено достояние, благодарение на публикации на Антикорупционен фонд, БТВ и Биволъ.


Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Моис Файон, ГЕРБ ще премине през скандала, но той дълго ще се помни. Според него гражданите вече ще мислят върху разликите между техния начин на живот и този на политиците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: