Отидете към основна версия

2 121 22

Льо Пен иска предсрочни избори

  • франция-
  • избори-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • национален сбор

Резултатът отваря път към политическа промяна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" призова за предсрочни избори, след като победи с по-малко от процент движението на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“.

Партията "Национален сбор" е готова да отстъпи пред някои различия, за да се обедини с депутатите суверенисти от Европа“ - това заяви говорителят на националистическата формация след снощната ѝ победа.

За лидерката на движението Марин льо Пен резултатът отваря път към политическа промяна във Франция, като тя призова президента Макрон да извлече поуките от вота. Според окончателните резултати крайната десница бие президентската партия с 23,31 на 22,41%, предаде БНР.

Няма да има оставка на премиера Едуар Филип, нито разпускане на Националното събрание, отговори днес говорителката на френското правителство Сибет Нгие. Според водачката на листата на президентската партия Натали Лоазо „няма победа, отклонение или поражение“, движението на Еманюел Макрон се налага като трайна сила и доказва, че не е „политически инцидент“.

Според политолога Кристиан Делпорт, цитиран от „Фигаро“, резултатът утвърждава стратегията на Еманюел Макрон, зададена на изборите преди две години.

Изненада бяха както пробивът на Зелените, които излязоха на трето място с 13,47%, така и историческият срив на умерената десница „Републиканците“ (8,48%) и провалът на крайнолявото движение „Непокорна Франция“ (6,31%). Листите на протестиралите шест месеца „жълти жилетки“ не привлякоха и 1% от избирателите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: