Отидете към основна версия

1 218 6

Салвини иска съюз на националистите

  • италия-
  • матео салвини-
  • ес

Той води преговори за по-широка европейска група

Снимка: БГНЕС/EPA

Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че е амбициран да обедини европейските националисти в една парламентарна група, съобщи ANSA.

Салвини е лидер на крайнодясното движение „Лига“. Според него е възможно да се събере европейска група от над 100 европейски представителя, която да се бори с по-задълбочена интеграция.

Към момента Салвини е успял да постигне споразумение с националистите от Франция, Холандия и Германия. Тяхната група на този етап съставя 58 евродепутата.

„Трябва да създадем алтернатива и за това са нужни повече поддръжници. Няма как това да стане, като се отказва обединение. В Европа има нова сила с настроения срещу елитите. На този етап обаче не мога да съм сигурен, че ще успея да създам общ съюз“, заяви Салвини.

Лидерът на британските националисти Найджъл Фараж на този етап не показва настроение да се присъедини към групата. Салвини обаче води преговори с представители на Полша и Унгария.

На този етап унгарският премиер Виктор Обран не показва желание да извади партията си от ЕНП. Полските представители пък са недоволни от проруските настроения в партията на Марин льо Пен, каквито се наблюдават и при Салвини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Няма да има коалиция с крайнодесните

    Няма да има коалиция с крайнодесните. Това заяви кандидатът за председател на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от EU Observer. Той говори след излизанет ...
    27.05.2019
    1 398
    0
  • Италия избра крайнодясното

    На изборите за Европейски парламент италианците поставиха на първо място крайнодясната партия "Лига", сочат резултатите от Екзит пол. Партия ...
    27.05.2019
    3 500
    16
Новини по държави: