Отидете към основна версия

3 243 9

Нови евродепутати с отнети акредитации

  • избори-
  • испания-
  • пучдемон-
  • европейски парламент-
  • акредитации

Пучдемон в основата на скандала

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Всички новоназначени европейски депутати от Испания са с отнети временни акредитации. Причината е, че на 29 май вечерта на Карлес Пучдемон и Тони Комин им беше отказан достъп до ЕП с мотива, че институцията все още не разполага с „официалния списък” на испанските евродепутати, обясни един от адвокатите на Пучдемон.

Сезиран от тримата председатели на испанските делегации от Народната партия, Испанската социалистическа работническа партия и партия "Гражданите", които са противници на каталунските сепаратисти и изтъкнаха риска от политически безредици в Испания, председателят на ЕП Антонио Таяни взе решение да отнеме временните акредитации на всички испански евродепутати. Целта на действието му е избегне „всякаква намеса в националната процедура”.

Пучдемон, който избяга в Белгия, за да избегне съдебен процес в родината си, беше първи в листата на сепаратистите „Свободни за Европа”, която спечели 2 места в ЕП.

Испански парламентарни източници заявяват, че избирането му може да бъде легитимирано чак след като положи клетва лично пред испанската избирателна комисия. Ако го направи, обаче ще бъде незабавно арестуван, ако се върне в Испания. Според защитата това въобще не е предвидено в европейското законодателство и противоречи на правилата на ЕП.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕК: Европейската демокрация е жива и здрава

    Изборите за евродепутати вчера са доказателство, че европейската демокрация е жива и е в добро здраве. Това заяви говорител на Европейската комисия, с ...
    27.05.2019
    1 162
    5
  • ЕНП ще има 179 депутатски места

    Състава на новия Европейски парламент на база на наличните предварителни или окончателни национални резултати, публикувани след завършване на гласуван ...
    27.05.2019
    2 432
    10
Новини по държави: