Отидете към основна версия

1 574 5

Консерваторите печелят убедително в Австрия

  • австрия-
  • себастиан курц

Партията на Себастиан Курц победи на изборите с 37%, следвана далеч назад от социалдемократите и крайната десница

Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц печели
убедително произведените предсрочни парламентарни избори в Австрия с 37,2 процента от
гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 на сто от подадените бюлетини, предадоха
световните агенции.

Те определят Курц като безспорния победител на изборите. АНП е увеличила своя резултат с 5,7 процента от предишните парламентарни избори в Австрия, през 2017 г.

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) остава далеч назад втора с 22 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала "Ибисагейт" и загубиха 4,9% спрямо 2017 г., регистрирайки най-слабия резултат в своята история.

На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) със 16 процента. Тя очаквано се срина след скандала "Ибисагейт", като загуби цели 10 на сто.

Зелените са четвърти с 14,3 процента. Проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците, и екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 процента спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.

На пето място със 7,4 процента остава либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС), която също подобрява резултата си.

"Листа Петер Пилц" получава само 2% и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в долната камара на австрийския парламент. Така в новия състав на Националния съвет отново ще има пет партии, като Зелените ще бъдат на мястото на "Листа Петер Пилц"

Австрия гласува днес на предсрочни избори, след като скандалът "Ибисагейт" разтърси националната политика и доведе до падане на коалиционното правителство на АНП и АПС начело с канцлера Курц.

От юни Австрия има служебно правителство, след като бе публикуван видеозапис, на който тогавашният лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещава облаги срещу финансиране на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

33-годишният Курц е безспорният победител на изборите, но ще трябва да влезе в коалиция, ако иска стабилно правителство. Бившият австрийски канцлер има няколко варианта.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: