Отидете към основна версия

859 14

Министърът на външните работи на Северна Македония се срещна с японския си колега

  • северна македония-
  • япония-
  • такако сузики-
  • буяр османи-
  • токио-
  • среща

Близките приятелски отношения между Северна Македония и Япония и потенциалът за засилване на икономическото и бизнес сътрудничество бяха в центъра на дискусиите между външния министър на Северна Македония Буяр Османи и японския държавния министър на външните работи Такако Сузики днес в Токио

Снимка: Shutterstock

Близките приятелски отношения между Северна Македония и Япония и потенциалът за засилване на икономическото и бизнес сътрудничество бяха в центъра на дискусиите между външния министър на Северна Македония Буяр Османи и японския държавния министър на външните работи Такако Сузики днес в Токио, съобщи МИА.

Османи благодари на Япония за подкрепата ѝ чрез различни дарения, безвъзмездни средства и проекти, които стимулират икономическото и социалното развитие на Северна Македония, се посочва в прессъобщение министерството на външните работи на Северна Македония.

Османи и Сузики приветстваха участието на Северна Македония в Световното изложение EXPO 2025 в Осака и представянето на инвестиционните възможности на Северна Македония в Японската организация за външна търговия (JETRO).

Събеседниците осъдиха руската военна инвазия в Украйна, която представлява заплаха за мира и стабилността на европейския континент, но също така е насочена към Индийско-Тихоокеанския регион и международната сигурност като цяло.

Многостранното сътрудничество и взаимната подкрепа за кандидатури в международни организации също бяха обсъдени.

Такако Сузики изрази подкрепата на Япония за процеса на евроинтеграция на Северна Македония, който е от изключително значение за стабилността на страната и региона. Османи потвърди подкрепата за усилията на Япония за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион, като добави, че международното статуквото в региона не трябва да се променя едностранно и чрез използване на сила, се казва още в прессъобщението.

От Токио Османи заминава за Вашингтон за участие в Стратегическия диалог между Северна Македония и САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: