Отидете към основна версия

10 189 171

Украйна изпрати най-добрата си бригада към Авдеевка в опит да спаси града, има риск това да се превърне в кървава баня

  • зсу-
  • авдеевка-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • донецка област-
  • олександър сирски

Това решение може да е свързано с назначаването на Сирски като командващ ЗСУ

Снимка: 3 окрема штурмова бригада

Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) ще използват една от най-добрите си бригади в Авдеевското направление на фронта, пише Forbes.

В източния украински град Авдеевка (Донецка област) се водят някои от най-ожесточените боеве от началото на войната. 3-та щурмова бригада на ЗСУ ще спасява украинския град, посочва изданието.

Генерал Олександър Тарнавски, командир на оперативна и стратегическа група войски „Таврия“, заяви, че „ЗСУ укрепват линията на блокиране, създават допълнителни огневи позиции и използват нови ефективни сили“. Не е ясно обаче дали решение 3-та щурмова бригада да бъде изпратена там е взето от него. Украинците са били изправени пред избора да се изтеглят от града или да продължат да се бият, нанасяйки големи загуби на руските окупатори. Избирайки очевидно да останат и да се бият, украинските сили поемат огромен риск.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски отстрани популярния висш генерал, харизматичният Валерий Залужни, и го замени с непопулярния бивш ръководител на сухопътните сили, Олександър Сирски. Залужни има репутация – заслужена или не – за използване на мобилна отбрана, за да сведе до минимум украинските жертви. Сирски пък има репутация - отново, заслужена или не - за допускане на големи жертви в упорити, статични битки.

Възможно е, издигайки Сирски, Зеленски да е сигнализирал за намерението си да се бие за Авдеевка. Дори на висока цена. Във всеки случай изглежда, че свежи украински сили са пристигнали във вече безжизнените руини на някогашния процъфтяващ индустриален град с население от 30 000 души преди войната.

ЗСУ твърдят, че дават адекватен отговор на действията на противника. Твърди се, че 3-та щурмова бригада на ЗСУ се е превъоръжила с произведени в САЩ бойни машини М-2 Брадли. Ситуацията за Украйна е тежка, защото руската армия поднови офанзивата си и атакува в редица точки от фронта, без да се интересува колко жертви дава. А САЩ бавят доставката на оръжия и боеприпаси.

Когато няма боеприпаси, няма да има значение дали има една украинска бригада в Авдеевка или две. И решението на украинските командири да подсилят града в най-добрия случай ще бъде спорно. В най-лошия случай това може да доведе до кървава баня за украинските войски, докато се опитват да избягат на запад от град, който вече не могат да защитават.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: