Отидете към основна версия

15 560 227

Руските войски напредват, Зеленски спешно трябва да преговаря за мир

  • украйна-
  • герхард мангот-
  • русия-
  • война-
  • преговори-
  • владимир путин-
  • зеленски-
  • путин-
  • володимир зеленски

През последните седмици руската страна натрупа военно превъзходство на фронта

Снимки: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна се превърна във война на изтощение. Руските войски напредват, макар и бавно, и Володимир Зеленски трябва да се запита не е ли време за преговори.

Това заяви политологът проф. Герхард Мангот от Университета в Инсбрук, цитиран от focus.de. Според него Украйна има военни проблеми в момента, а надеждите за пробив по време на контраофанзивата бяха попарени.

Украйна следва стратегията на „активната отбрана“. Фокусът сега е върху осигуряването на фронтовата линия и разширяването на защитата, за да се осуети настъплението на руската армия. Руските войници все още успяват да извършват малки завоевания на фронта.

Владимир Путин спешно се нуждае от военен успех, защото това би било важно за морала на руските войски, а освен това ще подкопае морала на украинците.

През последните седмици руската страна натрупа леко военно превъзходство. Това се дължи основно на два фактора. От една страна, украинските войници нямат боеприпаси, особено артилерийски снаряди. Русия може да използва значително повече, в момента съотношението е 5:1 за Русия. От друга страна, украинските въоръжени сили имат проблеми с мобилизацията.

Много украински войници са загинали или сега са инвалиди и не могат да се бият. Голяма част от войниците са на фронта от началото на войната, без редовна ротация.

Отстраненият главнокомандващ на украинските въоръжени сили Залужни, потенциален политически съперник на президента Володимир Зеленски, призова за мобилизиране на 500 000 души. Но Зеленски се колебае да поеме политическа отговорност за това.

Целта на украинския генерален щаб да задържи сегашната фронтова линия, за да може да опита нова офанзива през 2025 г., едва ли ще е възможна без масивна военна помощ от Запада.

В много европейски страни обаче липсва политическа воля за увеличаване на разходите, особено след като трябва да се инвестират много пари в оборудването на европейските армии. Възможно е да няма повече американска военна помощ. Русия и Украйна в момента не са готови да преговарят. Може да се очаква, че позицията на Украйна в преговорите може да се влоши тази година. Ето защо трябва спешно да се обмисли започването на преговори за прекратяване на огъня.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 116 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: