Отидете към основна версия

1 705 16

Смесване на ваксини против коронавирус обмислят в Япония

  • ваксина-
  • япония-
  • коронавирус

Междувременно бяха открити примеси в още една партида от ваксините на американската компания "Модерна", доставена на Япония, съобщи сайтът на префектура Окинава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японските власти обмислят възможността за смесване на ваксините срещу КОВИД-19 на Астра/Зенека с такива, произведени от други фармацевтични компании в опит да ускорят имунизациите в страната, заяви днес министърът, отговарящ за ваксинациите, Таро Коно, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Япония, която по-рано разчиташе на ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна, одобри препарата на Астра/Зенека през юли и поръча два милиона дози от него.

"Помолих здравното министерство да излезе със становище за използването на ваксината на Астра/Зенека за първа доза и препарата на Пфайзер или на Модерна за втора", каза пред телевизия "Фуджи" шефът на програмата за имунизации Коно.

Това би могло да ускори ваксинациите, съкращавайки интервала между първата и втората доза при използването на препарата на Астра/Зенека, допълни министърът.

Междувременно бяха открити примеси в още една партида от ваксините на американската компания Модерна, доставена на Япония, съобщи сайтът на префектура Окинава, цитиран от ТАСС.

Посочва се, че в хода на ваксинацията в град Наха (административен център на префектура Окинава) вчера в един от флаконите и в две от спринцовките е било открито някакво черно вещество. След проверка в още една спринцовка са били открити примеси с розов цвят. Общо с ваксини от тази партида са имунизирани близо 400 души, но както се посочва, това е било направено, след като лекарите визуално са се убедили в чистотата на препарата в спринцовките.

Не се съобщава за някакви странични ефекти сред имунизираните с тези ваксини. Заради инцидента ваксинациите в един от имунизационните центрове в Окинава са спрени, отбелязва ТАСС.

По-рано японското здравно министерство съобщи, че изтегля от употреба близо 1,63 милиона дози ваксини на Модерна от три партиди, произведени в Испания, заради наличие на примеси в тях, припомня ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини