31 Август, 2021 16:23 3 670 28

Военна заплаха! Япония подготвя рекорден бюджет от $50 милиарда

  • япония-
  • отбрана-
  • ф-35-
  • северна корея

Растящият военен бюджет на Токио е и резултат от натиска на САЩ да играе по-голяма роля в регионалната сигурност на фона на растящо напрежение в отношенията между Вашингтон и Пекин

Военна заплаха! Япония подготвя рекорден бюджет от $50 милиарда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японското военно министерство обяви, че иска рекорден бюджет от $50 милиарда с оглед на растящите заплахи от Китай и Северна Корея, предаде АФП.

Военният бюджет на Япония расте устойчиво през последното десетилетие, а в искането си министерството предупреди, че „ситуацията със сигурността около страната още се изостря“

Ведомството настоява да получи 5,48 трилиона йени ($50 милиарда) за финансовата година, която започва от април 2022 г., което е увеличение с 2,6% от сумата от 5,3 милиарда йени, одобрена за текущата година, която приключва в края на март. Тя е малко по-малко от първоначално поисканите 5,49 трилиона йени миналата година.

Новата заявка включва изграждането на пет военни кораба и на подводница, както и покупката на 12 изтребителя Ф-35. Министерството иска още да повиши отбранителните способности на страната в Космоса и киберсигурността.

Японските военни се безпокоят основно от растящи заплахи от Китай и Северна Корея, каза Хидеши Такесада, експерт по въпросите на отбраната и гостуващ професор в университета „Такушоку“.

„Военните възможности на Народноосвободителната армия на Китай растат по-бързо, отколкото мислехме, а заплахите от ракетните и ядрени разработки на Северна Корея реално никога не са намалявали“, каза той пред АФП.

Китайските военни разходи растат успоредно с икономиката, като се увеличават в продължение на 26 последователни години, достигайки $252 милиарда през 2020, по оценка на изследователи.

В същото време Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) обяви, че изглежда Северна Корея е рестартирала ядрения реактор в Йонбьон, който произвежда плутоний. Агенцията на ООН нарече това „дълбоко обезпокояващо“ развитие и възможен признак, че Пхенян разширява програмата си за разработка на забранени оръжия.

Растящият военен бюджет на Япония е и резултат от натиска на САЩ да играе по-голяма роля в регионалната сигурност на фона на растящо напрежение в отношенията между Вашингтон и Пекин, каза Такесада.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибаните

    35 5 Отговор
    Това не е нищо на талибаните бюджета е $85 млрд 👳🏿‍♀️

    Коментиран от #18

  • 2 3.14К

    32 5 Отговор
    Какъв рекорд, талибаните имат въоръжение за 85 милярда.

    Коментиран от #5

  • 3 Шогун

    36 7 Отговор
    Япония официален спонсор на САЩ за покупка на скрап!
  • 4 Хо хо хо

    16 8 Отговор
    Тия нямат хора бе каква заплаха и АО нямат и нищо нямат освен американски фърчила които не могат да летят.
  • 5 Читател

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "3.14К":

    МилИАрд... милиарда. Пиши грамотно.

    Коментиран от #10

  • 6 миш

    14 10 Отговор
    Квото и да правите по-големи от тоя остров нема да станете.Китайците ,ако минат пеша през вазе и се свърши.Къде ,ще бегате от тоя остров,с кво и накъде?А,сетих се ,ще плувате под вода.
  • 7 ДжафДжаф

    29 7 Отговор
    Да бе точно заради Китай и Северна Корея. Принудени са да копуват скъпи и прескъпи американски хвърчила и пушкала, а после бюджета все им е малък. Американците вдигат постоянно военният бюджет, но си имат печатница за зелени хартийки. Руснаците с 46млрд са втората военна сила, а в някои сфери дори първи. Япония беше, но през 60-те, 70-те и 80-те години на миналият век. Вече са в десета глуха. Американците ги бастисаха по приятелски.

    Коментиран от #9, #28

  • 8 Коментар

    13 2 Отговор
    Краят на света е близо. Не може само с разруха, замърсяване, прекалена алчност да живеем.
  • 9 миш

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "ДжафДжаф":

    РФ са първа сила защото могат да воюват и да умират,а не заради бюджета,ако парите правят войника...,тия от Сан Марино и Катар,да са непобедими.Ти ,верваш ле ,че един лакиран милионер ,ако воюва с един брадат и с рунтава капа,ще спечели?Не,всичко е пари.

    Коментиран от #19

  • 10 3.14К

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Прав си и се извинявам. Грешно написано е по-благозвучно.
  • 11 1944

    6 16 Отговор
    курилите са японски!

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 12 Въртигъзов

    8 4 Отговор
    Тия глупаци,така и не се научиха ,че срещу атомната бомба ,йената не струва.Нека пълнят гушите на евреите в Америка.Полза никаква за тях.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Корупция за 50 мили

    5 3 Отговор
    50 милиарда и военно джудже. Корупция ужасяваща!
  • 15 Жапанката

    12 3 Отговор
    Пуделите кихат на сащ.
    И тия като нас са колониална територия, от там 50 от нас 3 милиарда-според стандарта.
  • 16 1945

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    Бяха, но може пак да станат, ако джапанките изгонят американците и махнат военната им база в Окинава
  • 17 Инчу-чуна

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    Курилите са руски!!!
  • 18 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Талибаните":

    Даааа долари на чували, поне си го спечелиха
  • 19 Казуар

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "миш":

    Руснаците, съветските войници смело воюваха по време на Втората световна война, но зад тях бяха сините фуражки на Сталин, смерш. Тичайки срещу картечниците ако някой войник се уплаши и огъне го застрелвали. Иначе са имали три пъти повече мобилизирани от германците и достатъчно пушечно месо.
  • 20 kjl

    13 3 Отговор
    Дълговете на Япония вече минават 15 трилиона долара, при БВП около 5 трилиона!!!Това е най-якото печатане на пари в човешката история и Япония има това право само и единствено защото играе по свирката на САЩ. Ако не играе по техните изисквания, фалира на слеващият ден и Китай ги "взема" под крилото си. За това джапанките ще плащат, ще печатат и ще се навеждат колкото могат. Друг избор нямат.
  • 21 Гърция

    9 0 Отговор
    САЩ не ги спасява военен бюджет от 200 г който е за близо 800 милиарда и още 4 трилиона черен скрит бюджет та Япония за една година ще хвърли 50 милиарда хартийки и изведнъж победили Русия и Китай и помогнали за отблраната на Запада и НАТО хаха
  • 22 бай Даньо

    10 2 Отговор
    Щом японците се въоръжават изглежда света се готви за голяма война. Само Ганчо си стори на ръцете и поне едни дронове да беше купил ама то освен няма такъв народ няма такава държава и няма такова правителство ...

    Коментиран от #24

  • 23 Kcanba

    6 0 Отговор
    япошките ще воюват срещу русия и Китай ли???
  • 24 бай Тъпчо си

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    Ганчо като имаше най-силната и надъхана армия през ПСВ и ВСВ и лупаше наред, без загубена битка, знаеш ли какво му се случи??

    Коментиран от #25

  • 25 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "бай Тъпчо си":

    Моето скромно мнение че някой умник като теб е бил главнокомандващ за да ни лупат след лупането!? Тоя път няма и армия нищо няма да лупаме направо ще ни лупат с 200 до пълно излупване ... и Удро Уилсон не се вижда...
  • 26 Знаете ли

    1 7 Отговор
    По тъпа нация от руснаците няма Само бомби са им в главите и всички са им виновни че Москвича не палел
  • 27 Хонорик

    2 0 Отговор
    Т.е. ще насъскат японците да водят война с Китай вместо тях.
  • 28 Канар

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДжафДжаф":

    Русофил червен от години Китай е втора военна сила след Сащ,твоята любима татаро монголоидна Рашка със всяка година намалява парите за военни цели.
Новини по държави: