Много се говори за ползите от изцеждането на пресни сокове от плодове и зеленчуци, вместо да се ядат цели, но колко истина има в това твърдение?
Диетологът Шийла Кадоган в неотдавнашна статия посочва, че изцеждането на сокове от плодове и зеленчуци вместо консумирането им определено има ползи. Но когато плодовете и зеленчуците се подлагат на сокоизстискване, от тях се отнемат по-важните съставки. Тя направи сравнение с това, че консумацията на цели зърна и ядки е по-полезна, отколкото да ги има в бял хляб или крекери.
Изцеждането унищожава съдържанието на фибри
Една от основните причини за консумиране на плодове и зеленчуци е съдържанието на фибри, които помагат за подобряване на здравето на стомашно-чревния тракт и за регулиране на нивата на кръвната захар в организма. Изстискването на сок обаче може напълно да унищожи съдържанието на фибри в плодовете и зеленчуците, лишавайки ги от техните ползи за здравето. Когато изцеждаме сок от плод или зеленчук, все още можем да си набавим захари, вода и няколко витамини, минерали и антиоксиданти. Когато обаче консумираме цял плод или зеленчук, можем да си набавим всички тези хранителни вещества, както и фибрите.
Помага ли изцеждането на сокове за намаляване на теглото?
В уелнес индустрията винаги се е пропагандирало, че консумацията на плодови и зеленчукови сокове помага за ускоряване на загубата на тегло. Истината обаче е, че за да свалим излишните килограми, трябва да изгаряме повече калории, отколкото консумираме. Когато правим сок от плодове и зеленчуци, съдържанието на фибри се премахва, което означава, че човек няма да бъде сит и ще има склонност да преяжда.
Освен това, за производството на повече сок са необходими повече плодове и зеленчуци, което означава, че в процеса ще се изразходват повече калории. Плодовата захар е здравословна, но трябва да се консумира със съдържание на фибри. Когато консумираме плодов сок без съдържание на фибри, има по-голям риск кръвната захар да бъде нестабилна.