5 Септември, 2024 14:58 1 314 3

Диетолог: Не изцеждайте плодовете и зеленчуците на сок, а ги яжте

  • сок-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • изцеждане-
  • соковете от плодове-
  • сокоизстисквачка

Прясно изцеденият сок не е толкова полезен, колкото мислят някои хора

Диетолог: Не изцеждайте плодовете и зеленчуците на сок, а ги яжте - 1
Снимка: Shutterstock

Много се говори за ползите от изцеждането на пресни сокове от плодове и зеленчуци, вместо да се ядат цели, но колко истина има в това твърдение?

Диетологът Шийла Кадоган в неотдавнашна статия посочва, че изцеждането на сокове от плодове и зеленчуци вместо консумирането им определено има ползи. Но когато плодовете и зеленчуците се подлагат на сокоизстискване, от тях се отнемат по-важните съставки. Тя направи сравнение с това, че консумацията на цели зърна и ядки е по-полезна, отколкото да ги има в бял хляб или крекери.

Изцеждането унищожава съдържанието на фибри

Една от основните причини за консумиране на плодове и зеленчуци е съдържанието на фибри, които помагат за подобряване на здравето на стомашно-чревния тракт и за регулиране на нивата на кръвната захар в организма. Изстискването на сок обаче може напълно да унищожи съдържанието на фибри в плодовете и зеленчуците, лишавайки ги от техните ползи за здравето. Когато изцеждаме сок от плод или зеленчук, все още можем да си набавим захари, вода и няколко витамини, минерали и антиоксиданти. Когато обаче консумираме цял плод или зеленчук, можем да си набавим всички тези хранителни вещества, както и фибрите.

Помага ли изцеждането на сокове за намаляване на теглото?

В уелнес индустрията винаги се е пропагандирало, че консумацията на плодови и зеленчукови сокове помага за ускоряване на загубата на тегло. Истината обаче е, че за да свалим излишните килограми, трябва да изгаряме повече калории, отколкото консумираме. Когато правим сок от плодове и зеленчуци, съдържанието на фибри се премахва, което означава, че човек няма да бъде сит и ще има склонност да преяжда.

Освен това, за производството на повече сок са необходими повече плодове и зеленчуци, което означава, че в процеса ще се изразходват повече калории. Плодовата захар е здравословна, но трябва да се консумира със съдържание на фибри. Когато консумираме плодов сок без съдържание на фибри, има по-голям риск кръвната захар да бъде нестабилна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пасираните се изгълтват по лесно .

    1 0 Отговор
    изцедените и изтисканите дават само сок . да пробва с плодове . Зеленуци са : краставица , моркови , лук , картофи , домати , и т. н. Сега са наложени чуждите : от италия , от ФРГ , от Белгия . сладка чушка , от чехия, едно мазно кат патладжан лютеница от Турска . Мача е с джинджифил , зелени краставици , Авокадо и копър с магданоз . още 10-15 подобни са . щолен с див праз , конопено семе с варена Царевица . живовляк с жълтурина . цеден мед с парена Лайка .
  • 2 Дам

    6 1 Отговор
    Само банана изцеждайте.
  • 3 Уса

    1 2 Отговор
    В течно състояние само вода и мляко.Всичко останало трябва да се дъвче дори и ракията