Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 15:39 5 137 26

Ето колко бързо ускорява Tesla Semi (ВИДЕО)

  • камион-
  • tesla-
  • semi-
  • електрически камион

Електрическият влекач достига 96 километра за 20 секунди

Доставките на първия електрически камион на Tesla трябва да започнат съвсем скоро, а към момента компанията изпълнява последни тестове с влекачите по пътищата на Америка. Видео в Twitter от потребител с псевдонима Zanegler ни показва именно такъв прототип и неговото ускорение след бързо изтегляне от кръстовище.

От Tesla споделят, че спринта до 60 мили в час (96.5км/ч), заедно с натоварено ремарке отнема точно 20 секунди. Макар да не можем да видим каква точно е скоростта във видеото, то виждаме, че камионът не се затруднява с ускорението, а също така го прави по-безшумно в сравнение с дизелов влекач.

Въпреки, че е готин трик, който Tesla има в ръкава си, то ускорението никога не е било основен признак по който влекачите се избират. По-важните са теглото и пробегът, който може да понесе камионът, като в случая компанията рекламира тегло от 37 195 килограма за цяла композиция и пробег от 800 километра с прикачен товар.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    21 18 Отговор
    За какво ти е камион да транспортираш стоки еле па електрически когато има влакове.

    Коментиран от #2, #4, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЗС

    33 9 Отговор
    не разбрах само, защо постоянно се натякват тия 20 секунди до 100 ускорение, това картинг ли е или 30-40 тона камион. Има си състезателни камиони дет ще го направят рошав тоз мотокар. По интересно ще е от 100 до 0 за колко ги прави?

    Коментиран от #9

  • 4 !!!

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Тъпо!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТУЗАРА

    2 10 Отговор
    Оох, Котьоо! Първият милион беше тегав, усещам те как ще ми докараш още десеткии! Мъск прави ги по-бързо, брааат! Че съм си харесАл една яхтичка. Скромна
  • 7 ДрайвингПлежър

    15 2 Отговор
    Да щото 0-100 е най-важното за един влекач... а 800 км е абсолютно пожелателен пробег.

    Коментиран от #8

  • 8 А то

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "ДрайвингПлежър":

    И поддържане на 100 км в час при 5% наклон не е важно. За къде ли да бързат, да им плащат на километър.

    Пък и почти на никой не му се е случвало да кара след натоварен камион по някои баир на километрични задръствания, защото не могат да го изпреварят. Пък и да караш след такъв камион и ти пък за къде ще си се разбързал, нали?

    А 800 км наистина не са реални. Това е по спецификации с максимална скорост и максимален товар. При по ниска скорост и или по-малък товар, пробегът е по-голям.
  • 9 Последния Софиянец

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "РЗС":

    От 100 до 0 този електрик хептен ще направи смешни всичките тракащи камиони и не малко коли ! Елементарна физика
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    10 2 Отговор
    Рекламират това,което имат, ускорение.Тест за потвърждение на 800 км пробег защо няма.Защото не са постигнати в реални условия.

    Коментиран от #12

  • 12 Пак ли такова животно нема

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Още с първите прототипи постигнаха 960 км с едно зареждане при тест драйв на клиент с реален товар при реални условия.

    Май си забравил, че по този начин затвориха устата на онзи технически директор на Даймлер, отговарящ за електрическите камиони на mercedes, който обясняваше, че камион с 800 км пробег щял да противоречи на физичните закони.

    Този дори не се усети, че вместо черен пиар какъвто се опита да направи срещу Тесла, всъщност им направи най-добрата възможна реклама на камиона.

    Стана същото като с пикапа на ford, който cyber truck изтегли в рекламата по баира нагоре при дърпане на въже. Нали и от ford казаха че това е нагласено и искаха да повторят теста при техни условия, но след като имам мъск им каза "добре", настана оглушителна тишина по темата. Някакви блогъри се опитваха да обясняват нещо, но от ford мълчат.

    А ако ускорението не е предимство, виждаш ли го като недостатък и защо трябва да го крият?

    Както бързото ускорение при всяко намаляване на скоростта, така и възможността да караш с пълен товар по наклон с максималната скорост, означава че товарите ще стигат по-бързо и за деветте позволени часа за шофиране на ден, шофьорът ще може да изминава повече километри. Това за недостатък ли го имаш?

    А ако двигателите могат да ускорят 40 тона за 20 секунди, значи могат и да ги спрат за 20 секунди, вместо да износват спирачките, а като бонус в батерията се връща огромно количество енергия, достатъчно за изминаване на няколко кило

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пак ли такова животно нема":

    Голямото ускорение изтощава бързо батерията.След това ще висиш на зарядната с часове.Как ще стигнеш по бързо,като ще спираш да зареждаш.Скаран си с физиката като наука.Икономичното каране изключва резките ускорения.

    Коментиран от #14

  • 14 Слез от дизеловия тир

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ти май нито прочете нито схвана написаното?

    Да повторя дано схванеш


    А ако двигателите могат да ускорят 40 тона за 20 секунди, значи могат и да ги СПРАТ за 20 секунди, вместо да износват спирачките, а като бонус в батерията се ВРЪЩА огромно количество ЕНЕРГИЯ, достатъчно ЗА ИЗМИНАВАНЕ НА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА.

    Ако все пак си учил физика, както твърдиш, ще знаеш че за ускоряването на 40 т се изразходва едно и също количество енергия, независимо дали ще ги ускориш за 20 секунди или 90 секунди. Следователно ускорението не се отразява на пробега. Спирането чрез спирачки се отразява. Всяко натискане на спирачките ти намалява пробега.

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Шофьор

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    Не знам дали има по-голям Смех от феновете на товарните влакове. Я помисли малко, колко време е необходимо да се сформира многовагонна композиция с разнородна стока! Кой ще чака със седмици да се композира влак, че да му докара стоката до някакъв терминал, пък от там с камион... Хората днес поръчват, до седмица си искат стоката в склада! От най-далечните точки на Европа. Личното ми наблюдение в момента е, че колкото повече се развива дигитализацията, толкова повече влака става "древно" средство за транспорт!

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Прав си ама наполовина

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Шофьор":

    Точно заради дигитализацията е много по-лесно да се организира логистиката с влакове.
  • 17 И ти не си учил физика.

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Слез от дизеловия тир":

    "Ако все пак си учил физика, както твърдиш, ще знаеш че за ускоряването на 40 т се изразходва едно и също количество енергия, независимо дали ще ги ускориш за 20 секунди или 90 секунди."

    Фундаментално грешно твърдение! По-бързото ускорение създава по-големи сили на триене и съпротивление и увеличава нужната енергия за достигане на зададената скорост.
  • 18 Имаш грешно схващане!

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шофьор":

    Влаковете са най-ефективният начин за транспорт на скоки и хора по суша (и най-евтиният). Формирането на влакова композиция с разнородни стоки е просто въпрос на добра логистика. Дали е случайно, че повечето развити страни имат много добре развит ЖП транспорт?

    Коментиран от #22

  • 19 Ти да видиш!

    1 2 Отговор
    Я кажи какви са тези сили различни от силите на триене при съответната скорост? Единствената разлика е в мощността необходима за ускорение на тази маса. За да ускориш за 20 секунди, вместо за 90 секунди, ти е необходима 4,5 пъти по-голяма мощност.

    А мощността на дизеловите автомобили и въобще на автомобилите с ДВГ се влияе от оборотите и максималната мощност се постига при точно определени обороти, близо до които и въртящият момент е най-голям. КПД при различни обороти също е различно. Затова не им слагат много мощни двигатели.

    При електродвигателите въртящият момент е максимален още от 0 оборота, а КПД също е относително постоянно независимо от оборотите и натоварването. Тоест няма откъде да дойде разликата в разхода при бързо и бавно ускорение.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ти да видиш!":

    Ти да видиш, многониковия измисли нова физика. Въртящият момент на електродвигателя е максимален от 0 оборота,но мощността е 0 при 0 оборота.При максимален въртящ момент, мощността е различна при 10 и 100 оборота на електродвигателя. При бързо ускорение е нужна по голяма мощност от електродвигателя и разхода на електроенергия е по голям.При плавно ускорение е нужна по малка мощност и разхода на електроенергия е по малък

    Коментиран от #21

  • 21 Научи я тази физика

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Въртящият момент завърта гумата, а не мощността. За да се завърти гумата от 0 оборота и трябва въртящ момент. Той е максимален при ускорение.

    А необходимата енергия за ускорение на 40 то на винаги е една и съща, независимо дали ще ги ускоряваш за 20 секунди с електрически камион или за стандартните минута и половина за дизелов автомобил.

    За толкова време така ли не разбра защо мощните автомобили са по-бързи?

    Електромобила ускорена за кратко време с голяма мощност, а дизела за по дълго време но с по-малка мощност. В крайна сметка енергията е същата. Разбира се говоря за енергията доставена на колелата. Дизеловия камион харчи много повече енергия спрямо електрическия за извършване на едно и също действие.

    Коментиран от #23

  • 22 Водач

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Имаш грешно схващане!":

    И Ти имаш грешно схващане за товарният транспорт. Железопътният транспорт има предимство при фирми можещи да товарят вагони стока и то редовно,иначе се обезсмисля кога ще се събере стока за композиция че да пристигне.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Диноас

    3 2 Отговор
    Изчетох ви всичките коментари и не видях никой да казва защо са му нужни на един камион се тези 20 секунди мощност.
    Е да ви отворя очите и аз. Намиращ се в някой град а там има кръгово движение, та ти идваш към кръговото и си без предимство... Изведнъж виждаш една малка пролука и искаш да влезнеш вместо да чакаш до другият шанс, защото никой друг не ти дава възможност да се включиш в движението когато си камион. Та ето и за какво са ти тези мощности. Да можеш да се включиш бързо в движението и да не се получава постоянно задръстване

    Коментиран от #26

  • 26 На теория си прав

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Диноас":

    Ама явно не си бил засичан от камиони. Въобще не им пука дали ще те засекат или не. Видят ли прилука се мушкат и след това мога да засекат и три платна докато се изнесат и въобще не им пука, че ще направят три минутно задръстване докато си направят маневрата.

    Но иначе отговорът е прозаичен. Шофьорите имат много ясно ограничение от 9 часа за шофиране и не могат да направят дори девет часа и една минута защото ще бъдат глобени.

    Ако пестиш по една минута на ускорение, днес ако направиш 20 ускорения, ще караш поне 20 минути с по-малко от максималната разрешена скорост и ще минеш десетина километра по малко.

    Но не ускорението е важното, а това че могат да поддържат максимална скорост при пълен товар дори при наклони, където останалите камиони се влачат и правят задръствания.

    А понякога дори 10 км по-малко за деня могат да ти удължат пътуването с цяло денонощие.