Last news in Fakti

9 Март, 2023 16:28 4 833 3

Имате пари в излишък? Вижте в какви автомобили е най-добре да инвестирате

  • класически автомобли-
  • уиски-
  • инвестиции

Класическите автомобили са били най-добрата инвестиция през 2022 г

Имате пари в излишък? Вижте в какви автомобили е най-добре да инвестирате - 1

През изминалата 2022 година класическите автомобили се превърнаха в най-доходоносната инвестиция. Оказва се, че такива автомобили поскъпват повече от всички други колекционерски предмети. Това се посочва в доклада на Knight Frank, като от там става ясно още, че за 12 месеца цените на класическите коли са се увеличили с 25 процента, а за 10 години - със цели 185 процента.

При дългосрочни инвестиции малко по-добра динамика показват само колекционерските уискита. Е, трябва обаче да имате доста пари в излишък, защото най-скъпият автомобил на търг миналата година беше Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé на стойност 135 милиона евро.

В The Wealth Report консултантската фирма Knight Frank говори за предпочитанията на богатите хора - такива с нетно състояние над 50 милиона долара. Проучването включва преглед на пазара на недвижими имоти, капиталовите потоци, навиците за покупка и инвестициите. По-специално мнимание е обърнато на т.нар. „инвестиции от страст“, ​​които включват произведения на изкуството, бижута, колекционерски монети и, разбира се, автомобили.

През миналата година, въпреки трудната геополитическа обстановка, средната цена на класическите модели се е увеличила с 25 на сто. А за 10 години, както вече споменахме, ръстът е 185 процента. Колите поскъпват по-бързо от часовниците, мебелите, диамантите, картините на известни художници и всякакво друго недвижимо имущество.

По-добра инвестиция от автомобили, но само в дългосрочен план, е закупуването на редки издания на уиски (+373%) като The Macallan The Reach за 300 хиляди долара. Между другото, автомобилните компанни мислят и в тази насока, както Aston Martin, така и Bentley имат автомобили, посветени на шотландските дестилерии: DBX - Bowmore и Bentayga Hybrid - The Macallan Estate .

Bentley също планира да пусне едномалцово уиски в уникална хоризонтална бутилка . Като знак на почит към „шестте стълба на качеството“ на марката Macallan, той използва шест различни материала: мед, алуминий, стъкло, два вида дърво и кожа.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ретро

    14 1 Отговор
    В България съвсем целенасочено няма закон за ретро автомобилите и няма смисъл да се инвестира в такива. Най-много да ви дерат с високи данъци, да им правят нищожни задтраховки и за затегач да не може да ги карате заради екоталибанските закони, това е!
  • 2 ДрайвингПлежър

    6 1 Отговор
    Както е коментирал и колегата, в българия (целенасочено малка буква докато не си я заслужи като истинска държава) класиките са не само приравнени към останалите автомобили, но дори и с по-лош статут. А истинските автомобили ще бъдат все по-търсени в бъдеще заради откровенно престъпната политика на европа по отношение на ДВГ. НО... както винаги казвам - за глупост се плаща! И вие ще си платите, че я търпите!
  • 3 тоз

    0 0 Отговор
    Двамата по горе що си мислите ,че като имам ретро автомобил задължително ще реализирам продажбата му в БГ. Наскоро продадох ретро мотоциклет който отпътува за Унгария за много красиви пари.