Last news in Fakti

18 Март, 2016 13:08 1 129 1

До края на април AES очаква НЕК да изплати дълга си

  • аес-
  • нек-
  • ток-
  • задължения

При забавяне на плащане от страна на НЕК, договорената отстъпка ще спре да се прилага

До края на април AES очаква НЕК да изплати дълга си - 1
Снимка: БТА

Към момента Националната електрическа компания (НЕК) дължи 1 милиард и 8 милиона лева на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". От енергийното министерство съобщиха за БНР, че около 600 милиона лева е дългът на НЕК към "AES Марица-изток" 1, а останалите са към "Контур Глобал Марица-изток 3".

В интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "AES България" Оливие Маркет посочи, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на "Мини Марица-изток" общо 330 милиона лева. Същевременно срокът за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на тока, който НЕК изкупува от централите, е удължен за пореден път – сега до края на април.

Поредното удължаване на срока на споразумението до края на следващия месец се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи, казва Оливие Маркет.

Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и физически да бъдат платени на "AES", смята Оливие Маркет.

Той припомни, че веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост. В момента НЕК няма текущи задължения към двата американски ТЕЦ-а, но какво би станало, ако след време отново започне да трупа дългове.

Ако говорим за чисто правната, договорна страна на нещата, но пак подчертавам, аз не вярвам в този сценарий. При забавяне на плащане от страна на НЕК, договорената отстъпка ще спре да се прилага и ще стане ефективна отново в момента, в който нашият партньор започне да изплаща задълженията си навреме, обясни Оливие Маркет.

Тъй като разговорите с банките-кредиторки все още не са приключили, съществува вероятност и да не се стигне до отпускане на заем и НЕК да остане без средствата, които са ѝ необходими, за да се разплати. В този случай "AES" ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите, каза изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 2 Отговор
    Аз, съм ясновидец и знам как ще стане!:) Има един субект викат му Български народ, който пак ще си плати като поп!:) И най-хубавото е в цялата работа че на него на никой и през ум не му минава да връща някакви пари!:)