Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Стабилизиране на НЕК на хартия

Непокритите разходи на НЕК и твърде дългото им разсрочване в годините създават сериозни проблеми както на компанията, така и на целия сектор

Публикувана: 27 Април, 2016 08:00
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1122
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече няколко месеца управляващите се хвалят, че „без много шум” са стабилизирали състоянието на сектор „Електроенергетика” (да се чете НЕК), но едва в средата на април бяха публикувани първите данни, които се различават от голи приказки. Финансовото състояние на НЕК към края на 2015 г. е значително по-добро в сравнение с предходната година, което означава по-малка загуба – около 221 млн. лв. спрямо около 586 млн. лв. Други показатели на дружеството, а оттам и на сектора като цяло се влошават, което силно контрастира на тезата за стабилизиране.

Това обобщава в анализа си за Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Един от продължаващите проблеми е свързан със задлъжнялостта на НЕК, която намалява с едва 62 млн. лв.

Това се дължи основно на свиване на задълженията към свързани лица в групата на БЕХ – със 136 млн. лв., докато задълженията към доставчици на електроенергия растат с 81 млн. лв. С други думи независимо че приходите се увеличават с над 200 млн. лв., а разходите за изкупуване на електроенергия на компанията се свиват с около 362 млн. лв., по-добрите финансови резултати не се трансформират в свиване на задълженията в целия сектор, а се запазва практиката на избирателни плащания.

Колкото и негативна да е тази констатация, тя не е изненадваща,

тъй като ликвидността на НЕК се влошава и нейният коефициент намалява от 53% на 42%.

Това е в резултат на спад на текущите активи с около 170 млн. лв. и увеличение на текущите пасиви с около 140 млн. лв. Това означава, че възможността на компанията да посреща текущите си задължения се влошава. Нещо повече – тя е все по-далеч от минималния коефициент на ликвидност от 110%, изискван от страна на международните банки-кредитори на НЕК.

Освен това се трупат и нови разходи, които не са признати в сегашния ценови период и които ще трябва да бъдат включени в приходите на НЕК през следващите години. Оценката на компанията за необезпечените разходи за ценовия юли 2016 – юни 2017 г. възлиза на 1,289 млрд. лв., в сравнение с 1,282 млрд. лв. за настоящия и се базира на:

- около 876 млн. лв. – невъзстановени разходи за ценовия период юли 2014 – юли 2015 г.;

- около 349,8 млн. лв. – въз основа на петгодишен погасителен план, приет с ценовото решение от юли 2014 г.;

- около 63 млн. лв. – въз основа на четиригодишен погасителен план, приет с ценовото решение от октомври 2014 г.

Дори и само от тези показатели се вижда, че докато

финансовият резултат на НЕК се подобрява, други показатели се влошават.

Компанията има все по-малка възможност да посреща текущите си задължения, което се вижда от ръста на задълженията към доставчици на електроенергия. Една от причините за това е продължаващото непризнаване на редица разходи за изминали ценови период от регулатора, въпреки че за някои от тях има приета рамка за признаването им в период на четири-пет години. Приетият през 2014 г. петгодишен план включва непризнати разходи в размер на близо 1 млрд. лв., които трябва да бъдат признати до юни 2019 г., а други близо 500 млн. лв. следва да бъдат разплатени в ценовите периоди след това. Междувременно се трупат и нови непризнати разходи, които също се отлагат във времето.

Непокритите разходи на НЕК и твърде дългото им разсрочване в годините

създават сериозни проблеми както на компанията, така и на целия сектор. Към това се прибавя и фактът, че дори планът за разсрочването на тези задължения не се изпълнява, което създава допълнителни финансови проблеми за компанията и подрива доверието в способността ѝ да се разплаща с партньорите си.

Още една особеност на системата, която поне за момента не помага на ликвидността на НЕК, е новосъздаденият фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Той трябва да покрива определени задължения на НЕК, включително такива от предходни години, и следва да превежда средства на компанията в рамките на месеца, в който в него постъпи заявление от НЕК. От отчетите на фонда за първите два месеца на годината обаче прави впечатление, че преводи към НЕК няма. Ситуацията не беше по-различна през 2015 г., когато средствата от фонда бяха преведени в края на декември и възлизат на 183,2 млн. лв.

На фона на лошата ликвидност на НЕК и растящите задължения към доставчици на електроенергия липсата на месечни плащания към компанията със сигурност е притеснителна. Загубата за 2015 г. е по-ниска от тази за предходната година (като половината от подобрението се дължи на допълнителните приходи от фонда), но това не подобрява състоянието на сектора – непризнатите разходи се увеличават, ликвидността на НЕК намалява и задълженията на компанията към доставчици на електроенергия растат. Накратко – стабилизирането, за което управляващите говорят, изглежда вярно само на хартия, докато в действителност секторът продължава да буксува.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.