Last news in Fakti

28 Март, 2016 14:39 1 983 3

AES България: Без повече компромиси за БЕХ

  • бех-
  • aes българия-
  • оливие маркет-
  • ток-
  • цена-
  • енергетика

Дългосрочните интереси трябва да са съвместими с либерализирания пазар. Има много добри примери в Европа как нашите компании могат да се адаптират към него

AES България: Без повече компромиси за БЕХ - 1
Снимка: БТА

Ако не се изпълни сделката с НЕК, ще бъдем принудени да използваме правни средства и ще започнем арбитраж. Няма да има повече удължаване, в края на април трябва да приключим тази сделка. Това заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на "AES България", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че преговорите с банките за изтеглянето на заема е в краен етап и затова е "възможно, изпълнимо и реалистично" сделката да приключи през април.

Голяма част от тези пари ще отидат в "Мини Марица-изток", това са близо 400 млн. лв. Те ще са големият бенефициер.

Оливие Маркет коментира и създадената наскоро Национална енергийна камара, в която се включват 8 компании от сектора. По думите му основната цел е да се осигури законно представителство на интересите на компаниите в енергийния сектор и да се подобри диалогът с българските власти относно енергийните реформи. Той каза още, че камарата подкрепя либерализацията в сектора, тъй като тя осигурява прозрачност.

Дългосрочните интереси трябва да са съвместими с либерализирания пазар. Има много добри примери в Европа как нашите компании могат да се адаптират към него.

На 9 февруари Факти.бг първи писа, че буксуването на преговорите за отпускането на заем на БЕХ от 650 млн. евро е причината за рокадите в енергетиката. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смени ръководството на БЕХ и „Булгаргаз“.

За изпълнителен директор на холдинга е предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД - Николай Павлов.

Досегашният директор на БЕХ Жаклен Коен е освободен.

Парите са необходими на холдинга, за да може НЕК да погаси задълженията си към американските централи „Ей И Ес Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Това е необходимо условие, за да влязат в сила договорените с тях по-ниски цени на тока.

Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем, за да послужи за погасяване на дълговете на дъщерната му НЕК към двете т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Това е необходимо, за да влязат в сила по-ниските договорени цени на тока с тях.

След като в едната от първите две процедури за набиране на финансовия ресурс не се явиха кандидати, а в другата желаещите поискаха държавни гаранции, БЕХ се принуди да започне преки преговори за необходимите пари.

Според неофициална информация двете централи са дали ясни индикации, че повече няма да търпят отлагането на изпълнението на подписаното споразумение и са склонни документът да бъде денонсиран заради разтакаването на българските официални власти.

В началото на април 2015 г. НЕК договори общо намаление от 30% по договорите с двете американски централи ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

НЕК от своя страна пое ангажимент да плати дълговете си към двете централи чрез вземането на кредит.

Очакванията общ ефект от намалението до края на договора през 2021 г. ще бъде 1 млрд. лева или по 100 млн. лева на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 1 Отговор
    Казано по просто България в лицето на НЕК дължи пари на американските ТЕЦ над милиард лева. Да ни е честито...
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Дайте им още компромиси за да могат да лапат много пари по-дълго време!

    Вижте истината за шефските доходи в БЕХ и начините по които ги прикриват.

    Сканираните оригинални официални документи са качени единствено в "Ядрена престъпност" - блога на Георги Котев.


    Напишете в Гугъл: "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи".

    Ще останете изумени!

  • 3 Винету

    1 0 Отговор
    Абе, къде Р Овч да внесе светлина по казуса?