Last news in Fakti

3 Юли, 2017 09:37 2 400 0

Интервюто за работа не е разпит

  • интервю-
  • работа-
  • поведение
Интервюто за работа не е разпит - 1
Снимка: Shutterstock

Не са рядкост случаите, при които интервюто за работа се провежда в неформална обстановка и интервюиращите демонстрират с поведението си липса на уважение към кандидата за съответната позиция.

Този тип интервюта често протичат чисто фиктивно. Липсва зрителен контакт с интервюирания, въпросите не са свързани с индивидуалните умения на кандидата, като по този начин не му се предоставя реална възможност да представи обективно професионалните си и личностни качества. Тогава интервюто вместо инструмент за относително обективна оценка на способностите на кандидата се превръща в не професионален и безрезултатен разпит.

Тази негативна практика в процеса по подбор на служители, отбелязва следващият ни участник в инициативата на Human Capital Store „Кандидатите споделят“- Лина Атанасова. Кандидатката търси своята перфектна работна позиция в областта на IT индустрията. Смята, че идеалната работа трябва да представлява успешен баланс между възможност за професионално развитие, заплащане и подходяща среда за работа.

HCS: За каква работна позиция кандидатствате, Лина?

Лина: Кандидатствам за различни позиции в областта на IT индустрията.

HCS: От кога датира професионалният Ви опит в сферата?

Лина: Повече от 13 години.

HCS: Защо търсите нова работа в момента?

Лина: Търся нова работа, защото искам да продължа професионалното и личностното си развитие като използвам знанията и придобития до момента опит. Другата основна причина, освен развитието в професионален план, е работа в среда на професионализъм и добър социалнопсихологически климат.

HCS: По какъв начин търсите работа?

Лина: Търся обяви за позиции в сайтове за обяви за работа в интернет, предимно специализирани. Също и подавам документи без публикувани обяви, директно на интернет страниците на организациите/фирмите, в които бих искала да работя. Използвам неформални начини чрез професионални и приятелски кръгове за набавяне на информация относно тенденциите при търсенето и предлагането на работа в областите, които ме интересуват.

HCS: Какви източници ползвате, за да намерите подходящи за Вас свободни работни места?

Лина: Основно сайтове в интернет.

HCS: Разкажете за случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса за подбор?

Лина: Мога да споделя като добра практика случай, при който след като бях селектирана за участие в последната фаза на подбор – интервю, преди това беше проведен разговор с мен, в който доста подробно ми бе обяснено какви ще са целите на интервюто и допълнително върху какви специфични въпроси да помисля и представя моята концепция по конкретни теми. По този начин освен, че интервюто започна малко по-рано от предвиденото, имах достатъчно време да се подготвя по конкретните професионални теми, което намали нивото на стрес по време на самото интервю.

HCS: Кой метод използван в процеса на подбор, според Вас е най-ефективен?

Лина: Предварително пресяване на кандидатите на база документи и интервю събеседване.

HCS: Разкажете за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор?

Лина: Като пример за лоша практика бих посочила провеждане на интервю за работа в неформална обстановка, което е неуважително отношение към кандидата за работа, както и към самата позиция. Липсата на зрителен контакт с членовете на комисията също поставя кандидата в неравностойна позиция. Многократното задаване на едни и същи въпроси от страна на комисията за подбор - на едно от интервютата за работа ми задаваха поне 5 пъти въпроса „Защо решихте да кандидатствате за тази позиция?“. Интервюто наподобяваше по-скоро разпит, а не оценка на професионални и личностни качества и умения.

HCS: Кой метод използван в процеса на подбор, според Вас е най-неефективен?

Лина: Манипулацията, както и прикриването на факти и обстоятелства относно изискванията към кандидата и неговите задължения след наемане на работа.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение за работа?

Лина: За мен е важно да се постигне баланс между възможностите за професионално развитие, заплащането за дадената позиция, както и подходяща среда/климат за работа.

HCS: Какво е Вашето послание към тези, които ще прочетат това интервю?

Лина: Да бъдат професионалисти и да мотивират – себе си и другите около тях.

HCS: Какви са препоръките Ви към проекта „Кандидатите споделят”?

Лина: Да се популяризират резултатите от него, колкото се може повече с цел намаляване на „лошите“ и увеличаване на „добрите“ практики при подбор на персонал, с което ще спечелим всички ние.

Мнение за бивш, настоящ или бъдещ работодател може да споделите на
otkrito.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА