Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 16:03 1 035 1

БСП внася свой бюджет

  • бсп-
  • бюджет

ГЕРБ превърнаха бюджетите, които представят по време на управлението си, в прокрустово ложе, в една проста финансова операция, чрез която отнемат социални права и за рязане на пари от социални дейности.

Това заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев по време на редовния брифинг в централата на партията.

За бюджета за 2013 г., внесен от управляващите, видяхме вяла дискусия на първо четене в НС, тъй като те дори не са в състояние да го защитят. Това показва некомпетентност и неспособност да се прогнозират икономическите процеси в страната, каза червеният лидер. Изключително ниска е събираемостта на данъците и за следващата година те планират още по-ниска събираемост в сравнение с кризисната 2009 г. , продължи той. Техните бюджети, това управление наистина се характеризират с две Б-та- бедност и безработица, инициалите на премиера г-н Бойко Борисов, образно се изрази Станишев. Ние нямаме илюзии, че ГЕРБ ще подкрепят нашия алтернативен бюджет и разумните ни предложения, но хората трябва да видят,че има възможност за различна политика, убеден е той.

В рамката на алтернативния ни бюджет, която сме очертали посочваме възможностите за по-висока събираемост , за да може данъчните приходи да имат ръст от 967 млн. лв., което е съвсем реалистично, каза Станишев. Не е тайна, че контрабандата, неплащането на ДДС и акцизи се превърната в държавна политика. Предлагаме близо 150 млн. лв. неданъчни допълнителни приходи от по-добро управление на държавната собственост, която в момента се разпилява и се предоставя безплатно на близки до ГЕРБ субекти, но няма нужните приходи за държавата, констатира лидерът на БСП.

Предлагаме цял пакет допълнителни приходи за осигурителната система в размер на близо 800 млн. лв. и чрез увеличаване на максималния месечен осигурителен праг на 3100 лв. Предлагаме и увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд "Безработица" от т 1% на 2%.

Предвидили сме и редица не бюджетни мерки, които да подкрепят реалната икономика и заетостта - 600 млн. лв. заеми за Банката за развитие и подобряване на достъпа на малкия и среден бизнес до кредитиране. Основният проблем на малкият и среден бизнес е кредитирането, затова Банката за инвестиции и развитие трябва да се активизира, смята Станишев.

От БСП предлагат допълнителни 650 млн. лв. за социални дейности, допълнителни 150 млн.лв.-за здравеопазване, което в момента е на изкуствено дишане. Трето - 290 млн.лв. за подпомагане на земеделските производители и 325 млн.лв.-подкрепа на местните финанси. България няма да излезе от тази криза без приоритизиране на разходите за образование, наука и научни изследвания, смята Станишев.

ГЕРБ са похарчили на вересия 6.5 млрд.лв., похарчили са фискалния резерв и са взели нови заеми. Пари, които ще плащаме всички заедно заради тяхната некомпетентност, управленска немощ и задоволяване на личните им интереси, подчерта Станишев.

Имаме дълбоки съмнения,че планираните приходи и разходи в бюджета за следващата година са неизпълними за ГЕРБ, трупат се нови дългове - вътрешни и външни, заяви в експозето си, което илюстрира с таблици депутатът от КБ Димчо Михалевски.

Той показа и схемата на данъците през годините на управление на ГЕРБ в сравнителен план. И в настоящия момент бюджетът може да събира допълнителни приходи ,е неговата теза и го показа в цифри. В презентацията той се спря на различни пера в бюджета- внос на горива, на автомобили, говори и за фиктивния износ, за мащабната контрабанда на цигари и пропуснатите ДДС.

Димчо Михалевски по-обстойно се спря и на допълнителните приходи , които могат да се генерират в държавата от акцизи, ДДС , корпоративния данък и данъка на физическите лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    Stanishev ne razbra li che ne peesh v hora.horata nesa glupaci i shte te ritat pak po g...a