8 Януари, 2021 17:19 1 805 3

ИПИ: Работим за държавата до 20 май

  • ипи-
  • данъци-
  • данъчна свобода

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи

ИПИ: Работим за държавата до 20 май - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г., а дните на данъчна свобода настъпват едва в края на май месец.

За тази година той се пада на 20 май, което е най-късната дата за "данъчната" свобода през последните над 10 години. По традиция Денят на данъчна свобода се изчислява от Института за пазарна икономика.

През 2020 година Денят на данъчна свобода беше на 15 май, а през 2019 г. - 18 май.

Въпреки тежкия удар на пандемията, през следващата година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната (БВП) през тази година е 124,5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним - това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май.

Пандемията нанесе своя удар върху бюджета. Преразпределението се увеличи, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38,2% от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза, в един продължителен период - от 2013 до 2018 г. - бюджетните приходи са в рамките на около 35-36% от БВП.

Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно - значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква се да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г.

Само въпросните 4,9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за "отработване". Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците. Последните получават помощ от европейските граждани, като заложените помощи в бюджета са близо 4 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дена работа за държавата. Официалната дата на данъчната свобода - 20 май 2021 г., включва всички приходи, в т.ч. "приносът" на европейските данъкоплатци.

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социално-осигурителните фондове. Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме - например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г.

А от ИПИ предлага и всеки един гражданин и данъкоплатец да изчисли своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 0 Отговор
    Работите за държавата цял живот, а за заемите, които Баце натегли, ще работят и душите на неродените ви деца.
  • 2 да де

    11 0 Отговор
    Цялата държава целогодишно работи за тиквата.
  • 3 Русенец

    9 0 Отговор
    Грешно смятате. От всеки изкаран лев, поне 65 стотинки потъват в държавата, във формата на преки и косвени данъци.