Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 12:44 997 11

ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата

  • ипи-
  • икономика-
  • криза

Сега предизвикателство пред управлението е да спре да бори кризата и да решава проблемите

 ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата - 1

В края на миналата година ръстът на икономиката надхвърли предкризисните си нива и според показателите за стопанската активност страната ни е успяла да се възстанови от кризата. Това показват и данните от предварителната оценка за растежа през 2021 година, който от Институтът за пазарна икономика изчисляват на около 4%.
Растежа 5,4 на сто за последното тримесечие и 4% за миналата година категорично сочат възстановяване на икономиката, смятат експертите от института за пазарна икономика.

Сега предизвикателство пред управлението е да спре да бори кризата и да решава проблемите, ограничаващи растежа и продуктивността, казват икономистите и препоръчват прекратяване на програмите за помощ и субсидии на бизнеса, въведени заради пандемията, а причините за по-нисък от възможния растеж, авторите на анализа откриват в спада на инвестициите заради пандемията и политическата криза.

При добро изпълнение на публичните и частните инвестиции през настоящата година от института за пазарна икономика прогнозират ръст на брутния вътрешен продукт до пет и повече процента.

Индустрията и износът регистрират исторически рекорди през последният месец на миналата година. Продължава ръстът в търговията и строителството, а пазарът на труда се връща към дисбалансите от преди кризата заради несъответствието в уменията и търсенето на работна сила.

Според авторите на анализа пандемията не е спряла и ръста на работните заплати, които за година са нараснали с 14 процента в частния сектор и с 15 на сто в обществения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    12 0 Отговор
    Тия от ИПИ са смешници. Ако измерват увеличените цени заради голяма инфлация като ръст в икономиката, да си късат дипломите и да напускат.
    Затваряй!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Това не важи

    6 0 Отговор
    За колониитекато нашата територия. Тук ни съсипват високите цени и ниското заплащане
  • 3 Кики

    11 0 Отговор
    Т.е. богатите станаха по богати а бедните по бедни , бедните платиха милиарди за ковид ваксини и тестове и много от тях бяха убити от ваксините .Фазер за тази година имат 54 милиарда $$$$$$ печалба от ковид ваксини. ИПИ- агентура на сащ в България
  • 4 така е

    4 0 Отговор
    Похвално е , че публикувате фентъзи разкази тук , похвално е ! Подобно "успешно" "възстановяване" на икономиката е имало и в Германия след първата световна война , както и в САЩ /"Голямата депресия"/. В момента - само Венецуела и Северна Корея са по "успешни" от нас.
  • 5 аман от демагогия

    5 0 Отговор
    Аааа , ама това да не го установихте , след като Кицата се видя с Президента на Руанда и вече ... по всичко се сравняваме с тях. В сравнение с Руанда малко изоставаме , ама Бурунди и ЦАР (централно Африканската република) направо аха-аха и ще ги задминем. Чудно ми е , защо ги пишете тия глупости , та да ви се смеят и кокошките ?!
  • 6 ИПИ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Така са ни казали ,така мерим. Щом ни плащат заплати , значи така трябва. А, вземем да мислим логично и ще ни спрат кранчето.
  • 7 вЕрващ

    4 0 Отговор
    Бе,чета и искам да повЕрвам,ама отивам в ЛИДЛ и вЕрата нещо изчезва /мигновено/,после идват сметките за ток,парно,вода и вече нЕмам вЕра /никаква/,ами ме хващат лудите и не знам,как ще я караме така?
  • 8 шампиони

    2 1 Отговор
    П на ПП и Крадльолиция са безспорни шампиони по лъготене , крадене ,забаламосване ,демагогщина ,слугинаж и разсипия и не някакви супер изсмукани от пръсти статистики , ми и чудо да стане - пак няма да им помогне.
  • 9 За протокола

    3 0 Отговор
    Като е толкова успешна икономиката, защо държавата непрекъснато подпомага разни бизнеси, че и се обсъжда да продължава да го прави?!?!
    Някой здраво лъже!!!
  • 10 Цветанов

    3 0 Отговор
    Питайте как се финансират подобни институтчета, ще излязат много интересни неща. Орбан отдавна изгони т.нар." независими икономистчета", които през живота си не са управлявали дори кинкалерия, но гордо дават съвети как да се управлява националната икономика, вижте им биографииките- Там има един смешко Петърчо Ганев, от студент работи за ИПИ и цел живот си пише анализчета т.е за всяка следваща година преписва анализа от предната. Направо се напуква смях. Уникални са. Къде го видяха това възстановяване.
  • 11 Министерство на Истината

    2 0 Отговор
    Венци, не може да лъжеш повече от мене! Срамота е. Каква ни е икономиката? Нещо произведено от нас да изнасяме?