Last news in Fakti

2 Юли, 2022 10:10 1 730

Цифровото поколение енергийни технологии има нужда от подготовката на нов тип експерти

  • доц. д-р владимир зиновиев-
  • унсс-
  • експерти-
  • енергийни технологии

Интервю с доц. д-р Владимир Зиновиев

Доц. д-р Владимир Зиновиев е избран за Директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС през 2021 г. Той има над 15 г. опит в енергийната индустрия - като експерт участва при разработването на националната стратегия по електротехника през 2006 – 2008 г. по проект на Германската правителствена агенция за техническо сътрудничество GTZ, като в последствие работи по ключови регионални и европейски енергийни проекти основно в областта на ВЕИ. Доц. Зиновиев ръководи 2017 - 2019г. проектната част електро и процесна автоматизация при изграждането на една от най-големите в света централи за биомаса във Венизел, Франция. Регионален консултант е на Австрийската стопанска камара от 2005 г. по различни проекти в Югоизточна Европа.

Какво налага необходимостта от редизайн на съществуващата към настоящия момент електроенергийната система в посока интелигентна цифрова мрежа?

Нарастването на броя на ВЕИ-генераторните мощности е устойчива тенденция най-вече по отношение на фотоволтаичните централи. Това е процес, който се наблюдава не само в България, но и в глобален мащаб.

В този контекст сериозното предизвикателството пред публичната мрежа е интеграцията на такъв тип непостоянни и нарастващи с всяка следваща година енергийни потоци. Техническите анализи показват, че мрежата за пренос и разпределение в сегашния си вид няма готовност да поеме дори и половината от заявените над 10 GWp ФЕЦ мощности през следващите години.

Електрическата мрежа е разработена като архитектура за енергийна система, захранвана предимно от централизирани източници на изкопаеми горива или ядрени мощности. Този тип електроцентрали генерират големи количества електроенергия, която след това се транспортира чрез преносни линии и подстанции към крайните потребители. За слънчевите инсталации обаче се изисква друг тип функционалност и това поражда проблемите на мрежата свързани с процеса по прехода към устойчива неутрална енергийна индустрия. Консуматорът започва да развива и функционалността на малък генератор – т.е. става „прозюмър“.

Правена ли е оценка от екипа на Центъра за енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС за необходимостта от инвестиции за този процес?

Анализите на екипа ни показват, че само за базовата интелигентна енергийна инфраструктура, която да даде възможност за пълната интеграция на новите ВЕИ-генератори, за България ще са нужни над 3 млрд. евро. Инсталациите за соларна енергия не произвеждат константни обеми непрекъснато, така че е трудно да се поддържат постоянни потоци на електроенергия в цялата мрежа с все по-съществено присъствие на ВЕИ мощности — поне както е проектирана и функционира към настоящия момент. Това означава, че операторите на мрежи ще трябва да доразвият допълнителни функционалности на критичната енергийна инфраструктура. Този процес ще бъде бавен, комплексен и изключително скъп.

Какво е отношението на тези инвестиции към развитието на електрическата мобилност особено в градска среда?

Инвестицията в интелигентна критична енергийна инфраструктура на база цифровите технологии от най-ново поколение се явява без алтернативна, особено и в контекста на развитието на концепцията за еМобилност. Това развитие и надграждане на критичната енергийна инфраструктура не е необходимо само за да се отговори на нарастващия брой ФЕЦ, но и също за да се обезпечи сигурността на захранването с електрическа енергия за стопанските и битови потребители в условията на увеличаващият се обем електромобили, които се движат по пътищата и работят в индустриалните предприятия.

Много е важно като се анализират задълбочено икономическите процеси, свързани с надграждането на критичната енергийна инфраструктура, да се отчете фактора инфлация – отлагането на тези инвестиции във времето със сигурност не води до намаляване на тяхната стойност.

Има ли подготвени експерти, които да реализират този преход към интелигентна енергийна инфраструктура?

За съжаление необходимостта от опитни експерти, които да разполагат с научно-изследователска и практико-приложна подготовка в тази област, е идентифицирана от дълго време. По тази причина колегите от Катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ заедно с още няколко екипа от УНСС от години работим по подготовката на първата по рода си в Югоизточна Европа магистърска програма по „Интелигентна цифрова енергетика“, която след като премина всички процеси на одобрение, ще стартира от септември 2022 г. В нея е предвидено да се изучават дисциплини като Виртуални електроцентрали, Цифрова енергетика и машинно обучение, Икономически ползи от отворения код в енергетиката, Анализ на панелни данни в енергетиката, Управление на интелигентни енергийни системи и много други.



Свързани новини