Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 05:44 4 436 20

Експерти подкрепиха проекта на Румен Гайтански в Павликени

  • павликени-
  • проект-
  • екология-
  • пумен гайтански-
  • завод-
  • експерти-
  • протести

Очакват се нови протести

Експерти подкрепиха проекта на Румен Гайтански в Павликени - 1
Снимка: БГНЕС

Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде „зелена светлина“ на проекта за завод край село Върбовка за каменна вата с инсталация за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци, предаде БНР.

Проектът е на бизнесмена Румен Гайтански и среща недоволството на жителите на община Павликени, които протестираха, докато заседаваше съветът.

Повече от 8 часа продължи Екологичният експертен съвет и с 9 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се" прие предложение до директора на РИОСВ Велико Търново да одобри доклада по ОВОС.

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са гласували да се даде „зелена светлина“ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят дневно по 1160 тона гориво от битови отпадъци, съобщиха за БНР участници в съвета.

Следва директорът на Екологичната инспекция във Велико Търново да вземе решение в 7-дневен срок като не е задължен да се съобрази с предложението на Екологичния експертен съвет.

По настояване на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са приети препоръки, посочи екологът Пенчо Пандъков, участвал в съвета:

„Включихме мерки за въвеждането на биомониторинг върху компонентите на околната среда, най-вече живите организми, за натрупването на опасни замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители“.

Прието е и предложеното за мониторинг на токсичните вещества в системата за управление на водите в завода, което не е било предвидено, както и за заустването на отпадните води, и препоръки, свързани с опазването на културното наследство на района, известен с археологическото си богатство.

Ако и окончателното решение е положително, ще има отпор, посочи Пенчо Пандъков:

„Трябва да го обжалваме, защото от това зависи бъдещето на цяла Северна и Централна България, и бъдещето на управление на отпадъците в цяла България“.

Очакват се нови граждански протести на жителите на община Павликени.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклучията на Боку

    30 2 Отговор
    Май ще почне да обеднява скоро. Сега и фандъкова ако я окошарят, почваме да разпродаваме камионите.
  • 2 Румба лисицата

    46 1 Отговор
    Да го направят в Бояна и ДРАГАЛЕВЦИ
  • 3 joro

    8 1 Отговор
    Да живее глобалното затопляне , долу зеления тероризъм.
  • 4 В никакъв случай

    38 0 Отговор
    Не бива да се позволява на тоя човек да прави каквото и да било в България! Той е корумпиран до дъното на душата си, а зад гърба му е всъщност ДПС!
  • 5 Джок Съдбата

    24 0 Отговор
    Това ще е един от последните "проекти" на Вълка, помнете ми думата. През годините на много хора е причинил вреда този човек, но има...Съдба, има и Едната с Косата.
  • 6 Ще има и още

    21 1 Отговор
    За екологията в този проект нямам мнение - не разбирам. Смущават ме цитираните цифри - изгарянето на 1160 тона боклук на ден. За справка - София изхвърля около 1000 тона на ден. Излиза че всеки божи ден към този завод ще пътуват боклуци в обем на столичното им "производство" ?!? Изглежда ми твърде нереалистично. Налице е някаква спекулации с цифрите. Не грешка, а точно спекулация.

    Коментиран от #7

  • 7 Джок Съдбата

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има и още":

    Заводът ще гори чуждестранни отпадъци от белите страни, които не искат да си замърсяват въздуха. Потърси в Гугъл "внасяме отпадъци" и ще разбереш за какво става на въпрос.

    Коментиран от #10

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор
    Това е много вредно!Опасно е за дишане.ще намали продължителноста на живота с поне 5г средно!За позрастващите говоря!
  • 9 Велин

    18 0 Отговор
    Гайтански ги купи
  • 10 Ще има и още

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Джок Съдбата":

    Не ми се влизаше в изчисления. Наясно съм че "суровината" ще идва от Европа - софийският боклук си има завод, а и транспорта му ще изиска балиране и превоз , което като цяло не го виждам. Посочих го като пример за планираният обем - тоновете са едно но когато го съпоставиш с конкретен град можеш да си дадеш сметка за какво всъщност иде реч. Та тази точно съпоставка ми изглежда твърде нереалистична.
    А иначе от личен опит мога да посоча прословутият завод в центъра на Виена и безспорния факт , че не замърсява въздуха на града. Така че при добра воля и корупция в умерен размер може да се постигне много ........ но България не е Австрия. Българските вълци не като австрийските.....
  • 11 Доволен от вота

    13 7 Отговор
    Пещи за изгаряне на боклук в Павликени ще има. Въпрос на време е. Вълка само си е сменил кожата.
  • 12 крум

    11 0 Отговор
    Защо не го направят край ПЛОВДИВ ? Всички бизнеси отиват там , и изведнъж нещо което "НЕ ЗАМЪРСЯВА" - цоп в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ? Що така ?
  • 13 Ужас

    15 0 Отговор
    60 тира на ден!!!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 18 Отговор
    Не виждам какъв е проблема, че нали и при най-малко превишение на нормите за замърсяване, България като член на ЕС ще бъде санкционирана, а инсталациите спрени от работа?

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Очевидец

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пич,никой не го е грижа за каквото и да било в България. Ние трябваме на Европа, за да бъдем боклуджийското й кошче!
  • 16 на бойко приятелчето ще се погрижи за

    11 0 Отговор
    комфорта на павликенчани -1160 ТОНА Е ДОБРЕ ДНЕВНО ДА СЕ ГОРИ ЕКОЛОГИЧНО ПОД НОСА ИМ .............АКО НЕ СТАНЕ , ЗАПАДНО ОТ БАНКЯ Е САМО ЗА ТАЯ РАБОТА - ЗАПАДНИЯ ВЯТЪР ЩЕ НОСИ ОЗОНОВИЯ ОБЛАК ПРАВО ПРИ МУТРАТА - ТАМ Е И ПАШАТА И ПРОКОПИЕВ И ПОВЕЧЕТО КРАДЦИ !
  • 17 Тоя грозник

    9 0 Отговор
    ще се окаже по - вреден от ковида. Колко престъпления му се прикриват? Всичко което върши е тотал щета. Кой ли го крепи и протекторира.
  • 18 lava

    11 0 Отговор
    Искате ли да се обзаложим, че нито един от експертите, които подкрепят, не живее в Павликени?
  • 19 lava

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защото "ще глобят България" означава, че глобата ще я платим аз и ти, не Гайтански. ЕС не съди частни фирми а държави.
  • 20 гост

    1 0 Отговор
    по-добре да има чист въздух,вода и храна отколкото да произвеждаме вата ,която е толкова скъпа че не можем да си я позволим ,също така в белите страни се произвежда с природен газ а не чрез боклук